A cseh olajfinomítóba beszáll az állam

2013.01.23. 14:45

A cseh kormány azt tervezi, hogy az állam belép a veszteséggel gazdálkodó Ceská Rafinérská olajfinomító társaságba, amely most külföldi tulajdonban van. „A cél, hogy megerősítsük Csehország energetikai önellátását, amely továbbra is nagymértékben az orosz kőolaj- és földgázszállításoktól függő” – jelentette ki Martin Kuba gazdasági miniszter egy prágai energetikai fórumon. Kuba azt mondta, hogy a kormány a további lépésekről ezen a téren az első negyedév vége előtt hoz döntést.

A kormány szakértői bizottságot hozott létre, amely javaslatot tesz arra, hogyan lehetne az kőolajfinomítót összekapcsolni a kőolajtermékeket szállító és elosztó Mero és Cepro állami cégekkel. A kormány célja, hogy többségi részesedést szerezzen az államnak a Ceská Rafinérskában, és integrálni tudja a kőolaj- és földgázszállításokat a feldolgozással.

Az ország stratégiai érdeke hogy újra nagyobb szerepet játsszon a közép-európai térségben és döntő befolyása legyen arra, mi játszódik le a cseh petrolkémiai iparba. Prága szeretne változtatni azon a helyzeten, amikor az állam ellenőrzi a disztribúciós hálózatokat, de nincsenek kezében az olajfinomítók.

A cseh olajipari cégeket a kilencvenes években privatizálták. A Ceská Rafinérská az Unipetrol társaság tulajdonában van, viszont az Unipetrol többségi tulajdonosa a lengyel PKN Orlen társaság. Kisebb részvénycsomagja van még a Royal Dutch Shell és az ENI energetikai társaságoknak is.  A Ceská Rafinérská két olajfinomítót – Litvínov és Kralupy na Vltavou – működtet, napi 175 ezer barel kapacitással.