Komoly banki elbocsátáshullám jön

2013.01.24. 10:37
A Commerzbank és az UniCredit is hat-hatezer dolgozót bocsáthat el összesen, jelentős léptékű fiókbezárásokkal összekötve. A világ bármely részén lévő érdekeltségeiket érintheti, de főleg a német banki alkalmazottak félthetik a munkahelyüket.

A költségcsökkentés és a profitcélok teljesítése érdekében 4000-6000 fős elbocsátást tervez a következő négy évben a Commerzbank, hivatkozza a Bloomberget a Portfolio. A Reuters információi szerint az UniCredit pedig közel ezerfős létszámleépítésre készül Németországban.

Ezres léptékben

Németország második legnagyobb bankja, a Commerzbank 4-6 ezer főt bocsáthat el a következő négy évben a költségcsökkentés és a profitcélok teljesítése érdekében. A leépítés a banknak a világ minden részén jelen lévő érdekeltségeit érintheti, az online banki tevékenységet és a lengyel Bre Bankot leszámítva – tartalmazza az a belső dokumentum, amely a Bloomberg birtokába került. A témában meg is kezdik a tárgyalásokat a munkavállalói szervezetekkel.

"Ha el akarjuk érni profitcélunkat és növekedési céljainkat a továbbra is nehéz környezetben, módosítanunk kell személyzeti struktúránkat" - fogalmazott a nem nyilvános dokumentumban Ulrich Sieber, a bank humán erőforrásokért felelős igazgatósági tagja. Mint kiderült, a társaság egyes szolgáltatások olcsóbb helyszínekre tervezik kiszervezni. A harmadik negyedév végi adatok szerint a Commerzbank 56 287 alkalmazottal rendelkezett, a Reuters szerint már ezen a héten bejelenthetik a leépítéseket.

Az UniCredit sem totojázik

Ezerfős elbocsátást tervez német leánybankjánál 2014 végéig az UniCredit, hogy csökkentse költségszintjét gyengélkedő retail bankjánál - nyilatkozta szerdán két bennfentes a Reutersnek. Egyelőre azonban nem egyértelmű, hogy ez része-e annak a már korábban bejelentett költségcsökkentési programnak, amely 800 fiók megszüntetéséről és hatezer fős elbocsátásról szólt.

A társaságnak csak Németországban 19 ezer alkalmazottja van. Úgy tudni, 50 fiók bezárására is készül itt a társaság többek között az internetbanki tevékenység előtérbe kerülése miatt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi információit megerősítve a Reuters forrásai azt mondták, Németországban idén 600 állást szüntet meg az UniCredit.