Milliós büntetést kapott a Kaqun

2013.01.25. 11:48

A Kaqun Hungária Kft.-t négymillió, a Kaqun Sport Kft.-t egy milió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt, írta a Napi Gazdaság. A két kft.-nek a GVH által most kiszabott bírságot 30 napon belül meg kell fizetnie. Ha ez elmarad, az alapkamat kétszeresére késedelmi pótlékot kell fizetniük.

A testület szerint a két társaság a Kaqun víz, valamint a Kaqun Sport víz elnevezésű termékek kapcsán tett kijelentései  gyógyhatás-állításnak tekintendők, így kereskedelmi kommunikációban való szerepeltetésük az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény előírásaiba ütközik.

Azt állították, hogy "a víz mellékhatások nélkül jelentősen megemeli szervezetünk NK-sejtjeinek számát, így a vírussal, baktériummal fertőzött, illetve tumorossá vált sejtek elpusztításához több NK-sejt áll a szervezet rendelkezésére. Vélhetően fokozza a sejtes immunválaszt, valamint a fehérvérsejtek ölőképességének fokozódását eredményezi".

A kétfajta vízzel kapcsolatban az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló EK-rendelettel ellentétes módon tettek közzé egészségre ható állításokat a szervezet méregtelenítésével és az immunrendszer erősítésével összefüggésben, ez szintén a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül. A Kaqun víz oxigén tartalmú speciális ivóvíz. Az észak-olaszországi Dolomit hegységben található Pasubio-hegy gleccseréből ered, és a Posina-völgyben levő forrásból elektrolitikus oxigéndúsító rendszereken áthaladva palackozzák.

A büntetés a cégek méretéhez képest különösen nagynak számít, az Opten céginformációs portál adatai szerint a 90 milliós árbevételű Kaqun Hungária már a 2011-es évet is 17 milliós veszteséggel zárta, a Kaqun Sportnak 15 milliós árbevétel mellett -3 millió forint volt az adózott eredménye.