Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliós büntetést kapott a Kaqun

2013.01.25. 11:48

A Kaqun Hungária Kft.-t négymillió, a Kaqun Sport Kft.-t egy milió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt, írta a Napi Gazdaság. A két kft.-nek a GVH által most kiszabott bírságot 30 napon belül meg kell fizetnie. Ha ez elmarad, az alapkamat kétszeresére késedelmi pótlékot kell fizetniük.

A testület szerint a két társaság a Kaqun víz, valamint a Kaqun Sport víz elnevezésű termékek kapcsán tett kijelentései  gyógyhatás-állításnak tekintendők, így kereskedelmi kommunikációban való szerepeltetésük az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény előírásaiba ütközik.

Azt állították, hogy "a víz mellékhatások nélkül jelentősen megemeli szervezetünk NK-sejtjeinek számát, így a vírussal, baktériummal fertőzött, illetve tumorossá vált sejtek elpusztításához több NK-sejt áll a szervezet rendelkezésére. Vélhetően fokozza a sejtes immunválaszt, valamint a fehérvérsejtek ölőképességének fokozódását eredményezi".

A kétfajta vízzel kapcsolatban az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló EK-rendelettel ellentétes módon tettek közzé egészségre ható állításokat a szervezet méregtelenítésével és az immunrendszer erősítésével összefüggésben, ez szintén a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül. A Kaqun víz oxigén tartalmú speciális ivóvíz. Az észak-olaszországi Dolomit hegységben található Pasubio-hegy gleccseréből ered, és a Posina-völgyben levő forrásból elektrolitikus oxigéndúsító rendszereken áthaladva palackozzák.

A büntetés a cégek méretéhez képest különösen nagynak számít, az Opten céginformációs portál adatai szerint a 90 milliós árbevételű Kaqun Hungária már a 2011-es évet is 17 milliós veszteséggel zárta, a Kaqun Sportnak 15 milliós árbevétel mellett -3 millió forint volt az adózott eredménye.