Négymillió magyart keres fel az adóhivatal

2013.01.26. 07:16

Kezdődik a személyi jövedelemadó bevallásának időszaka, a következő hetekben csaknem négymillióan fogják megkapni az szja-bevallási csomagot postán az adóhivataltól – közölte pénteken honlapján a NAV.

Azt, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információja alapján dől el. Így a NAV reményei szerint mindenkit hozzásegítenek, hogy a leginkább „testre szabott” bevallási módot választhassa majd.

Tavaly 680 ezren voltak, akik tavaly a munkáltatójukat bízták meg a bevallás elkészítésével – és a munkáltató, noha nem lett volna kötelező, vállalta is ezt a munkát –, ők így idén nem kapnak csomagot. Az a 710 ezer adózó, aki elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül küldte el bevallását, elektronikus értesítést kap a tárhelyére.

A NAV azt is megjegyezte: a elkövetkező huszonegy napban már sokan túl is lehetnek a bevallási kötelezettségük teljesítésén.

Erre elsőként azoknak van lehetőségük, akik az úgynevezett munkáltatói adómegállapítást kérnek. Aki ezt szeretné, annak január 31-ig írásban kell ezt kérnie a munkáltatójától a 12NY29 jelű nyilatkozat kitöltésével. Ha valaki nem kéri a munkáltatói adómegállapítást – vagy a munkáltatója jelezte, hogy kár kérnie –, erről is nyilatkoznia kell, ehhez a 12NY30 jelű nyilatkozatot lehet használni. Ha a munkáltató a 12NY29 kitöltése ellenére nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, erről és az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatást adnia.

Időrendben a következő lehetőség az egyszerűsített bevallás. Ebben az esetben az adóhatóság készíti el bevallásunkat. Csak annyit kell tennünk, hogy az erre a célra szolgáló 1253NY jelzésű nyilatkozatot kitöltjük, aláírjuk, majd 2013. február 15-ig postára adjuk, vagy az Ügyfélkapun keresztül elküldjük. A határidő jogvesztő, vagyis igazolási kérelemmel sem pótolható, figyelmeztet a NAV.

Akik önadózók lesznek, azoknak a 1253-as nyomtatványt kell kitölteniük. Erre az egyéni vállalkozóknak, illetve az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 25-ig, mindenki másnak május 21-ig van lehetőségük. Szintén május 21-ig adhatják be a 2012-es adónyilatkozatukat azok, akik a törvény szerint erre jogosultak – hogy kik tartoznak ebbe a körbe, arról a NAV honlapján itt talált tájékoztatót (pdf).