Zálogházba kényszerül a magyar

2013.01.28. 07:26 Módosítva: 2013.01.28. 09:20

Lényegesen megugrott a zálogházak forgalma, amelyekbe már nemcsak a szegényebbek járnak, hanem vállalkozók, cégvezetők is – olvasható a hétfői Népszavában. Sokan próbálnak gyorsan pénzhez jutni, amelynek leghatékonyabb módja az értéktárgyak, főleg ékszerek elzálogosítása. Az elmúlt hónapokban megsokszorozódó "mozgó" reklámok zálogházakat hirdetnek, gyors pénzhez jutási lehetőséget, megbízhatóságot és kedvező hitelfeltételeket ígérve.

A nagyobb zálogházaknál 2010-ben és 2011-ben érzékelhetően emelkedett a forgalom – tudta meg a lap a Magyar Zálogházak és Záloghitelezők Országos Szövetsége (Mazosz) képviselőitől. Lényegében a társadalom minden rétege, más-más motivációkkal bár, de megjelenik a zálogfiókokban. A zálogosok tapasztalatai szerint a végtörlesztés kezdete óta ugrott meg a forgalom.

Szabó Károly értékbecslő nagyítóval vizsgál egy aranyból készült karkötőt Nyíregyháza egyik zálogházában
Szabó Károly értékbecslő nagyítóval vizsgál egy aranyból készült karkötőt Nyíregyháza egyik zálogházában
Fotó: Balázs Attila

"Ma már a zálogház nem a szegények intézménye. Egyre több vállalkozó, cégvezető keres fel minket" – mondta egy belvárosi zálogház vezetője. A kereskedő szerint korábban többen váltották vissza elzálogosított tárgyaikat. A kuncsaftok nagy többsége azonban megpróbál mindent, hogy ne veszítse el értékeit: törleszti az adósságot, és hosszabbítja a lejárati időt.

Budapest belvárosában egyre több, reklámcédulákat osztogató, óriásplakátot magán viselő emberrel lehet találkozni. Pálvölgyi Imre, a szegedi székhelyű Hanza-Golden Kft. ügyvezetője szerint ez az élénkülő konkurenciát jelzi. Sok befektető úgy látja, hogy a válság és a szegénység terjedésével megugrik a zálogházakat felkeresők száma, és ezért jó üzlet lehet zálogtevékenységbe kezdeni.