Csődben a legnagyobb román vegyipari cég

2013.01.31. 07:58 Módosítva: 2013.01.31. 07:59

Fizetésképtelenné nyilvánította a valceai bíróság Románia legnagyobb vegyi kombinátját, az Oltchim Ramnicu Valceat (OLT) - írja a Napi Gazdaság.

Az 54,8 százalékban állami tulajdonú, tőzsdén jegyzett vállalat megmentésére a kormány már tavaly is kísérletet tett, a privatizációs folyamat azonban ajánlat hiányában meghiúsult. Victor Ponta miniszterelnök szerint jelenleg három potenciális befektetővel is tárgyal a kormány, a privatizációs folyamatot azonban csak a vállalat drasztikus átszervezése után lehet elindítani. A tárcavezető hangsúlyozta: a vállalat veszteségeinek finanszírozását költségvetési forrásokból a továbbiakban már nem engedélyezi az IMF.

A fizetésképtelenségi eljárás múlt heti kezdeményezése óta az OLT-papírok 50 százalékot veszítettek értékükből, a cég kapitalizációja egy hét alatt 210 millió lejről (egy euró 4,4 lej) 103 millióra csökkent. Piaci pletykák szerint a pár éve még igen jó eredménnyel működő üzem életben tartása politikai ellenérdekekbe ütközik, példa erre a bohózatba illő tavalyi privatizációs kísérlet is.