Kínából jön a világ legtöbb aranya

2013.02.01. 07:04

Az ausztrál pénzverde új, 2013-as arany- és ezüstérme sorozata a kínai horoszkóp szerinti kígyó évének tiszteleg, a motívumok a tehetséges Ing Ing Jong fantáziáját dicsérik, írja a Conclude Daily Gold. A The Perth Mint, az ausztrál pénzverde, 2006-ban diplomázott tehetséges dizájnereként dolgozó Jong első munkája a tavaly kibocsátott, Ausztrália formájú ezüstdollár megtervezése volt. Jongot a Disney-rajzfilmek ihlették meg, imádta megrajzolni és megfesteni a karaktereket. Mindig is csodálta, hogyan képesek a Disney-rajzfilmek készítői átadni az egyes karakterek érzelmeit.

jan3104
Fotó: conclude.hu

A The Perth Mintnél Jong rájött arra, hogyan képes életet adni a tárgyaknak. Ennek eredménye lett a térkép formájú ausztrál érme: nagy élvezetet jelentett számára, hogy elhelyezze Ausztrália híres kookaburra (azaz nevető) madarát a természeti környezetben. A térkép formájú érmét nehezebb volt megterveznie, mint egy normál formájút, mivel kevesebb helye volt az ábrázoláshoz.

„A dizájn kialakításánál mindig figyelembe kell venni az érme jellegzetességeit és a gyártási módját, szükséges biztosítani, hogy minden egyes dizájnelem rákerüljön az érmére és pontosan ábrázolódjék” – enged bepillantást Jong a kulisszatitkokba.

Mielőtt hozzáfogott volna a 2013-as kígyó évét ábrázoló ausztrál Lunar II. arany- és ezüstérme sorozat megtervezéséhez, Jong tanulmányozta a kígyókat. Erre már csak azért is szüksége volt, mert korábban egyáltalán nem érdeklődött irántuk. Ezért elment a helyi állatkertbe, ahol alkalma volt egy óriáskígyót megfogni. Meglepte, mennyire bársonyos a hüllő érintése és hogy milyen nyugodtan viselkedik.

Az állatkertben szerzett tapasztalatai, a kígyó türelme és az elbűvölő természete, köszönnek vissza az érméken. Ugyanakkor a dizájn jól tükrözi a hagyományos kínai festészeti stílust, ahol a kígyó belesimul a természeti környezetébe. Miután a kígyók általában hosszúak, a legnagyobb kihívás a méretének a visszaadása volt, nehogy esetlennek tűnjön.

Megtervezni egy nemesfém-érmét, amelyet az emberek gyűjtenek és akár örökre megtartanak azzal a céllal, hogy egy szép napon majd átadják az utódaiknak, a pénznél is fontosabb ellenértéket jelent a tehetséges fiatal dizájner számára.

Eközben az USA Földtani Szolgálata „Mineral Commodities Summaries 2013” néven a napokban friss adatokat hozott nyilvánosságra a világ aranykitermeléséről. Az első becslések szerint tavaly 2 700 tonna aranyat termeltek a világ bányáiban, ami 40 tonnás, másfél százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest, közölte az aranypiac.hu.

Kína 370 tonnával, 2,2 százalékos éves növekedéssel továbbra is vezeti az aranykitermelő országok listáját. A dobogón helyet kapott még Ausztrália, ahol 250 tonnát termeltek ki tavaly, ami 3,1 százalékkal több, mint 2011-ben, és az USA, ahol 230 tonnát, ami 1,7 százalékos bűvülés.

A legnagyobb, 11,25 százalékos éves növekedés Ghánában volt, míg az egyik legnagyobb vesztes a hetvenes években még ezer tonna körüli hozammal messze világelső Dél-Afrika volt, ahol hat százalékot csökkent a termelés.