no

Ha nem mész nyaralni, a főnöké a pénzed

2013.02.05. 07:17
Mindenképp cégen belül akarja tartani a kormány a Szép kártyákon ragadt pénzt. Ha a munkavállaló nem képes a kitolt határidőre sem elkölteni, megkapja a munkaadó.

A Széchenyi pihenőkártya szabályairól szóló rendelet legújabb módosítása szerint az első évben, vagyis 2011-ben feltöltött összegeket május végéig el lehet költeni. Az eredeti szabályozás szerint tavaly év végéig tartott a határidő, ezt követően a feledékeny munkavállalók elveszítették volna a fennmaradt összeget. A rendeletbe azonban egy másik változás is bekerült – írja a Napi Gazdaság.

Ezek szerint a végül el nem költött összeget a kártyakibocsátó bank köteles visszaküldeni a munkaadóknak. Eredetileg ez az összeg a kibocsátónál maradt volna. Ebben nincs is semmi meglepő, általánosságban is ez volt a helyzet, az utalványok vagy az üdülési csekk esetében sem volt szó soha a lejárat utáni elszámolásról − például a jutalék miatt. A különböző cafeteriakártyákra utalt összegeket pedig elbukták a munkavállalók.

Most ezeket az összegeket nem könyvelhetik el a kibocsátók. Az intézkedés mögött alighanem az áll, hogy a kormány egyáltalán nem akarta, hogy úgy tűnjön: a bankok lenyelik a bennragadt pénzt. Azt több ízben is hangsúlyozták egy a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. által szervezett konferencián, hogy a határidőt minden évben kitolják, ha szükséges.

A kimutatások szerint néhány tízmillió forint ragadt csak benn a 2011-es feltöltésekből, ezt, illetve ami ebből még megmaradt, kapják vissza május végét követően a munkaadók. Hogy ők mit kezdenek ezzel, más kérdés. A rendelet nem tartalmaz előírást arra nézve, hogy a munkaadók az összeget tovább kell adják a munkavállalóknak.

A számviteli szabályok szerint ezt az összeget a munkaadónak rendkívüli bevételként kell elkönyvelnie és utána meg kell fizetnie az adót. Az már nem ennyire egyszerű, hogy ha mégis tovább akarja adni az összeget, akkor azt miként tudná megtenni.