Elérte a svédeket a brit lóhúsbotrány

2013.02.09. 07:51

Nagy-Britannia és Franciaország után Svédországot is elérte a lóhúsbotrány: a fagyasztott hústermékeket előállító nagykereskedelmi Findus pénteken a skandináv országban is visszavonta a megrendelői raktárakból azokat a marhahúsosként megjelölt készítményeit, amik lóhúst tartalmaznak.

A lóhúsbotrány nagy-britanniai kirobbanása után a Findus Franciaországban és Svédországban is vizsgálatot kért az élelmiszer-hatóságoktól. A vizsgálatok eredményeképpen mindkét országban visszavontak bizonyos fagyasztott készételeket a kereskedelemből, mert bebizonyosodott, hogy a bennük lévő marhahús lóhússal van keverve.

Henrik Nyberg, a Findus skandináviai termékmenedzsere elmondta, hogy 20 ezer fagyasztott lasagnét vonnak vissza Svédországban. A lóhús fogyasztása veszélytelen, az árut csak azért vonják vissza, mert tévesen, marhahúsosként van felcímkézve – mondta.

Svédországi szakértők viszont azt mondták: a lóhús fenilbutazon gyógyszert tartalmazhat, amit állatorvos adott be a lónak. Egyes források felhívták a figyelmet arra, hogy a gyógyszer rákkeltő lehet. Eskil Erlandsson svéd mezőgazdasági miniszter azt mondta: az eset újabb bizonyítéka annak, hogy az élelmiszeriparban erősen jelen van a szervezett bűnözés. Október óta ez már a második élelmiszerbotrány Svédországban.

A svéd közszolgálati média péntek este azt jelentette, hogy a marhahústermékek, amik jelentős mértékben (30-100 százalékban) vannak keverve lóhússal, egy román vágóhídról származnak.