Céglovagokat perel az adóhivatal

2013.02.11. 06:22 Módosítva: 2013.02.11. 06:46

Perek tucatjait indította az adóhivatal olyan cégvezetők és tulajdonosok ellen, akik egykori bedőlt cégeikkel köztartozást hagytak hátra, több pert már megnyert, és a jövőben akár tömegesen indíthat ilyen eljárásokat – írja az mno.hu.

A lap szerint a felszámolás alatt álló cégek nagyjából annyi adóval tartoznak, mint amennyi pénz korábban Magyarországról adóparadicsomokba, offshore számlákra került.

Eddig nagyjából hatvan eljárás vette kezdetét, az ügyek körülbelül kétszázmillió forintról szólnak – mondta a lapnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője. Linczmayer Szilvia közlése szerint bizonyos esetekben a hatóság néhány millió forintnyi céges köztartozást vasalna be az egykori vállalkozásvezetőkön, más esetekben viszont több tíz millió forint megszerzéséért indult a per.

A szóvivő beszámolója szerint arra is akadt példa, hogy – a perek híréről hallva – egy-egy érintett maga jelentkezett a hivatalnál és az esetleges bírósági eljárás elkerüléséért inkább egyezséget kötött korábbi céges tartozásának kiegyenlítéséről.