15 milliárdra bírságolták a gyógyszercéget

2013.02.13. 14:52

52,5 millió euróra (14,7 milliárd forintra) büntette az Európai Bíróság a brit-svéd tulajdonú AstraZeneca gyógyszergyártót erőfölénnyel való visszaélés miatt egy 12 éves eljárás után, írja a szabadalom.blog.hu. Az indoklás szerint a cég a Losec, gyomorfekélyre adott kapszula esetében visszaélt a szabadalmi, és a gyógyszer forgalomba hozatali eljárásokkal.

Szabadalmi trükkök

Az ügy nagy vonalakban úgy nézett ki az ítélet szerint, hogy az AstraZeneca kifejlesztett egy Omeprazole nevű hatóanyagot, ami gyomor savtartalmát csökkenti. Szabadalmaztatták is,  azonban amikor ez lejárt volna, meghosszabbíttatták, de közben Európa-szerte szándékosan félrevezették a hatóságokat.

A homályos adatszolgáltatás következtében a gyógyszertermék első forgalomba hozatali engedélyének napját a hatóságok a tényleges dátumnál későbbi időpontban állapították meg. Röviden fogalmazva ez azért kedvezett az AstraZeneca-nak, mert minél későbbi a forgalomba hozatali engedély dátuma, annál hosszabb oltalmi időre tarthat igényt a termék, megakadályozva, illetve késleltetve ezzel a generikus, azaz másolt termékek piacra jutását és a párhuzamos importot.

Az AstraZenecanál tudták, hogy  bejelentések a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaznak, és hogy ha a valós tények álltak volna az eljáró hatóságok rendelkezésére, akkor nem kaphattak volna kiegészítő oltalmat a hatóanyagra. A gyógyszerforgalmazás tekintetében más típusú, de szintén versenykorlátozó regisztrációs trükkel éltek.

Örülhetnek a fogyasztók

A döntésnek feltehetőleg nem csak a gyógyszeriparban lesz precedensértéke. Legnagyobb jelentősége, hogy ezzel az Európai Unió működéséről szóló szerződésben szabályozott erőfölényével való visszaélés példálózó felsorolása gyakorlatilag két új kategóriával kibővült, nevezetesen a szabadalmi rendszer jogszerűtlen felhasználásával és a gyógyszerek forgalomba hozatalával kapcsolatos eljárások visszaélésszerű alkalmazásával.

A döntés jó példája a joggal való visszaélés tettenérésének, aminek elsősorban generikus (tehát  jellemzően nem a saját hatóanyagot fejlesztő, hanem a lejárt szabadalmakat átvevő) gyógyszergyártó cégek és a fogyasztók örülhetnek. Az 52.5 millió eurós bírság pedig jó tanulópénz az AstraZenecának, ami a 10 milliárd dolláros éves adózott nyereségéhez viszonyítva azért remélhetőleg nem fog neki túl nagy fejfájást okozni.

Szarka Ernő, Pintz Jogi Iroda szakértője szerint az Európai Bíróság döntése helyes utat talált a különböző jogintézmények átfedő területein belül. Az ügy legkellemesebb tanulsága pedig talán az, hogy az illetékes EU szervek figyelme nem lankad, az Európai Bíróság komplex módon gondolkozik. A gyógyszergyárak számára pedig az a tanulság, hogy trükközni nem érdemes, vagy legalábbis ügyesebben kell csinálni, hiszen a gyógyszeriparban a generikus versenytársak éberen figyelnek.