Virág
0 °C
2 °C

Matolcsy: A távolság halott

2013.02.21. 18:54 Módosítva: 2013.02.21. 20:44
"Példátlan, súlyosan etikátlan, az országnak is káros" tanulmányt készül közzétenni az MNB, amiben azt írják, hogy nőni fog az államadósság - figyelmeztetett előre Matolcsy egy konferencián. A miniszter szerint nem indult jól ez a húsz év, de jól végződhet, sok fontos változás van a világban. Például hogy szinte ingyenes lesz a pénz, az energia és az információ.

"A vízió, a jövőkép az cél és időpont és mind a kettő közelebb kerül hozzánk, amikor meghatározzuk. 2008 után víziója csak olyan országnak lehet, amelyik csökkenti az államadósságot. Csak az érheti el foglalkoztatási, növekedési céljait, amely támaszkodhat az államadósság csökkentésére. Magyarország kilépett az államadósság csapdájából. Ezért érdemes, és lehetséges víziókról beszélnünk" – kezdte egy csütörtöki konferencián Matolcsy György előadását, amit a kormány.hu-n tettek közzé.

Matolcsy: Az MNB etikátlan tanulmányt írt

„Ezekben a napokban felmerült egy sajnálatos családi vita. A Magyar Nemzeti Bank egy olyan tanulmányt készített, ami súlyosan etikátlan, káros az országnak, árt Magyarországnak és árt magának a jegybanknak is” – mondta Matolcsy. Elmondta, a Magyar Nemzeti Bank egy olyan elemzést készített – talán a következő napokban publikálja – amely szerint a következő években újra nő az államadósság. „Ez példátlan, tehát erkölcstelen-etikátlan, árt a jegybank tekintélyének, a magyar pénzügyi rendszernek és Magyarországnak” - vélte Matolcsy.

„Egészen világos, hogy miután a vízióhoz csökkenő államadósság kell, ha valakinek az a víziója, hogy nő az államadósság, akkor egyben lebeszél bennünket arról, hogy bármilyen jövőképünk legyen. Egyetlen esetben lehetséges, hogy a jegybank ilyen előrejelzést ad. Ha azt hallották valahonnan, hogy a jelenlegi ellenzék hatalomra kerülése esetén megnő Magyarország államadóssága. Hiszen a mi kormányunk bizonyította, hogy az adósságot csökkenteni tudja és a magyar költségvetés hiányát három százalék alatt zárja” - érvelt a miniszter.

Frissítés: Reagált az MNB

„A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mai, a jegybankot érintő kijelentéseit és vádjait. A jegybank szakmai stábja minden körülmények között a szakmai sztenderdeknek megfelelően végzi tevékenységét, előrejelzései megalapozottak és objektívek. A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor értetlenül áll a nemzetgazdasági miniszter eljárása előtt, hiszen Matolcsy György egy olyan bizalmas és ma még nem nyilvános anyagról mondott véleményt, amelyet az MNB csak holnap reggel 10 órakor publikál majd. Tette mindezt az után, hogy az MNB az elemzést megküldte a Nemzetgazdasági Minisztérium számára és az NGM a tanulmányt tárgyaló MT-konzultációra is meghívást kapott. Az NGM sem írásban, sem pedig az MT konzultáción az elemzéssel kapcsolatban kifogással nem élt, észrevételt nem tett” – közölték cikkünk megjelenése után.

A távolság halott

Milyen is ez az idő, amiben most vagyunk, vagy hajózunk, vagy repülünk, vagy araszolunk, vagy vonatozunk, tehát mindenfajta logisztikai eszközt használunk? Először is: a távolság halott. A világ nagy falu, és ez mind a vízió, mind a politika szempontjából fontos sajátosság. A közvetítő is halott. Az emberek maguk intézik az ügyeiket. Közvetlenül lépünk egymással kapcsolatba. A globalizáció folyik, de a regionális és lokális szint is erősödik, magyarázta a miniszter.

Matolcsy szerint ezekben az években felsejlenek már azok a trendek, amelyek döntően átrajzolják majd a vízióinkat. Az egyik ilyen, hogy ingyenes lesz az információ. Az infokommunikációs infrastruktúrával már most is rendkívül olcsóvá vált az információhoz való hozzáférés. "A másik két dolog, ami a zéró költség felé halad, az a pénz és az energia."

Ingyenes pénz és energia

"Gondoljanak arra, hogy az Egyesült Államokban 0 és 0,25 százalék közötti az alapkamat. Gondoljanak arra, hogy vannak olyan országok, amelyek negatív reálkamatot fizetnek. Vannak olyan országok, amik negatív nominális kamatot tartanak. Tehát a pénz ára tart a zéró felé."

"Ugyanígy vagyunk az energiával is, bár ez most még nem látszik" - mondta. A miniszter szerint a nem konvencionális szénhidrogén-kitermelés olyan új technológiákat hozott már most, hogy hatalmas folyamatok mennek végbe. A hagyományos magas energiaköltségre épülő gazdaságok helyzete teljesen megváltozik. A magyar vízió szempontjából döntő változások mennek végbe.

A magyar gazdaságtörténetben szerinte húsz év körüli ciklusok vannak. "Érdekes módon van úgy, hogy jól kezdődik a húsz év és rosszul végződik, és van úgy, hogy rosszul kezdődik, de jól végződik" - fejtette ki. A hetvenes évek elején kezdődő ciklus rosszul indult, szabadság lett a vége. A 90 után indult szakasz jól indult, de 2010-re rossz lett a vége, egy csőd szélén lévő országot találtunk. A mostani új ciklus egészen cudarul indult. "Ne hunyjunk szemet afelett, hogy nincs növekedésünk, bár emelkedik a foglalkoztatás, 500 ezer munkavállaló van az unióban, akiket haza kell hoznunk. Nem indult jól ez a húsz év, de jól végződhet" - mondta Matolcsy György.