Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Ijesztővé vált a magyarok pénze

2013.02.25. 07:11 Módosítva: 2013.02.25. 11:12
Nagyot romlott egy hónap leforgása alatt a befektetői hangulat a magyar részvényekkel kapcsolatban, de ez akár még jó jel is lehet. A forintot tartják a legsérülékenyebbnek a befektetők − derül ki a ZEW−Erste friss felméréséből.

Hatalmasat romlott a befektetői hangulat a BUX indexszel kapcsolatban, legalábbis ez derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank friss felméréséből, írja a Napi Gazdaság. A megkérdezett 75, régióval foglalkozó pénzügyi szakértő és befektetési alapkezelő 57,1 százaléka ugyan még mindig úgy véli, féléves távlatban emelkedhet a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe – ez mindössze 4,5 százalékponttal marad el a januárban mért szinttől –, azonban az ezen az időtávon áresést várók aránya nagyot ugrott, 13,5 százalékponttal 25 százalékra emelkedett.

Ezzel a felmérés emelkedik/esik (bull/bear) hányadosa 2,3-re csökkent egy hónap leforgása alatt, ami már egy jóval kiegyensúlyozottabb érték a januárban mért elképesztően magas, 5,8-es értéknél. (Utóbbihoz hasonlót utoljára 2007 nyarán regisztráltak a felmérés készítői, az index az azt követő valamivel több mint egy év során értékének kétharmadát veszítette el.) A BUX az előző felmérés elkészülte óta mintegy 4 százalékot veszített értékéből, a gyors hangulatromlás egyébként az ellentét-analízis hívei szerint elvileg jó jel is lehet, azonban a mostani értékek még nem tekinthetőek szélsőségesen alacsonynak.

Bár leheletnyit javult a magyar gazdaság jelenlegi állapotának megítélése, azonban a szakemberek túlnyomó többsége még mindig kiugróan rossznak tartja azt. A felmérésben a válaszadók 67 százaléka szerint rossz a hazai gazdaság jelenlegi helyzete, ezzel Magyarország ismét a legrosszabb pontszámot kapta a régióban; ez azonban nem nagy újdonság, hiszen így van ez hosszú hónapok óta.

A kilátásoknál romlott a helyzet, a januári, közel 29 százalék után már csak 25,7 százalék vár javulást a magyar gazdaságtól, ebből a szempontból nálunk rosszabb helyzetben a lengyel és a szlovák gazdaság van. Az inflációs kilátások a várakozások alapján javultak, immár a szereplők 29,4 százaléka várja a pénzromlás ütemének lassulását Magyarországon.

A kamatvárakozások viszont élesen szétszakadni látszanak, 50 százalék a rövidebb lejáratú forintkamatok csökkenését várja a jövőben, ugyanakkor immár 36,4 százalék szerint a hosszabb lejáratú forintkamatok emelkedni fognak a jövőben.

A pénzügyi szakemberek nagyon borúsan látják a forint jövőjét is. Nagyjából tíz százalékkal többen vannak, akik szerint a magyar deviza túlértékelt a jelenlegi szinteken az euróval szemben, és további gyengülés várható tőle, ezzel a forint a legrosszabb kilátásokkal rendelkezik a felmérésben részt vevők szerint a régiós devizák közül, az összes többi esetében ugyanis az euróhoz képesti felértékelődést várnak.