Botond, Mózes
11 °C
21 °C

A bankok 3,5 ezer lakást árvereztek el

2013.02.27. 07:27

Még mindig csak részben használják ki a hitelintézetek a kényszerértékesítési kvótát – ez derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) friss adataiból. A bankok a lehetséges több mint 5 ezerből csak 3,5 ezer lakást árvereztetnek el az első negyedévben, írta a Világgazdaság.

Idén már a 90 napon túl hátralékos lakáshiteleknél a lakások 4 százalékát is elárverezhetik bankok, a kvóta mennyisége nőtt a tavalyi 3 százalékról. A bankok azonban a jelek szerint az előző negyedévekhez hasonlóan az idei első három hónapban is csak részben használták ki a lehetőségeiket. A bő 5 ezer értékesíthető lakásnak csak a 71 százalékát árvereztetik el. A tavalyi utolsó negyedévben még kisebb mértékben használták ki a hitelintézetek a kvótát, akkor országos szinten 68 százalékos volt a kihasználtság. Egy évvel ezelőtt a bankok még sokkal nagyobb mértékben 80-85 százalékig kihasználták a kvótát.

A változás hátterében a PSZÁF szerint az áll, hogy a kényszerértékesítések eddigi tapasztalatai szerint az árveréseken elérhető ár túlságosan alacsony, így az ügyletek a bankok számára csak komoly veszteséggel zárhatók, sőt sok az eredménytelen kényszerértékesítés is. Emellett – szögezi le a PSZÁF – a folyamat hosszú és költséges, és pozitív eredmény esetén sem jelent érdemi előnyt egyéb behajtási stratégiákkal, például az ügyféllel történő megállapodással szemben. Az ügyféllel közös értékesítés – bár szintén hosszú folyamat – mindkét fél számára kedvezőbb kimenetet ígér, mint a kényszerértékesítés, és ezt a törekvést erősítheti a lakóingatlanok piacának 2012. első félévében tapasztalt enyhe, és az ismert adatok szerint lassuló megélénkülése. Ugyanebbe az irányba hathat, hogy a Nemzeti Eszközkezelő is elkezdte nagyobb mértékben megvásárolni az ingatlanokat, ettől a hitelintézetek a kényszerértékesítésnél kedvezőbb megtérülést várnak.

A napilap által idézett adatok szerint a kényszerértékesítési tilalom 2011. harmadik negyedévében történt feloldása óta a bankok összesen 17160 lakást árvereztettek el, minden negyedévben egyébként 100-110 ezer körüli ingatlan kerül be abba a körbe, amire – ha nem lenne kvóta – el lehetne rendelni a kényszerértékesítést. Az idei első negyedévben is több mint 110 ezer fedezetül felajánlott ingatlan esetében haladta meg a jelzáloghitel késedelme a 90 napot.