Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Gyorsítaniuk kell a horvátoknak az IMF szerint

2013.02.27. 21:56

Horvátországnak gyorsabban kell véghezvinni a strukturális reformokat, hogy meginduljon a növekedés, hasznosuljanak az Európai Unióhoz való csatlakozás előnyei és kedvezőbbek legyenek a kilátások – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Zágrábban járt küldöttsége, amely további megszorításokat szorgalmazott a horvát kormány részéről. Az IMF küldöttsége február 20-25. között vizsgálódott Horvátországban.

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) honlapján szerdán közzétett zárónyilatkozat szerint Horvátországban az utóbbi fél évben romlottak a gazdasági feltételek, a GDP várhatóan 1,8-2 százalékkal csökkent. Az IMF szerint a zágrábi kormánynak folytatnia kell a fokozatos, de tartós pénzügyi konszolidációt, javítania a munkaerőpiac működését és csökkentenie a befektetéseket késleltető akadályokat.

Az értékelés szerint a nemrég bejelentett közalkalmazotti bércsökkentés, valamint a nyugdíj- és egészségügyi rendszer tervezett reformja a megfelelő irányba tett lépések, de további megszorító intézkedések kellenek. A nyugdíjkorhatárt 67 évre kell megemelni és szigorítani kell a rokkantnyugdíjak ellenőrzését a visszaélések miatt.

Enyhíteni kell a munkavállalással és elbocsátással járó munkáltatói terheket és lehetővé tenni a vállalatoknak az ágazati kollektív szerződésekből való kilépést is – áll az összegzésben. Az IMF-küldöttség előrejelzései alapján a 2013-as költségvetési hiány Horvátországban eléri a GDP 4,25 százalékát.