Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Újraindulhat a magyar traktorgyártás

2013.02.27. 07:46

Üzleti alapon, de kormányzati segítséggel indulhat újra a traktorgyártás Magyarországon, írta a szerdai Napi Gazdaság.

A lap szerint belátható időn belül Magyarországon gyártott traktorokkal végezhetnék a termelést a hazai agrárcégek. A valaha nagy hírű itthoni gyártás ismételt beindítására ugyanis jórészt adottak a feltételek: a magyar cégek által gyártott kiegészítő berendezéseket neves gyártók vásárolják, sőt egyes traktor-alkotórészeket, például kabinokat (Agricon Kam) és műszerfalat (KMGY) is szállítanak külföldi megrendelőknek.

A mintegy 140 ezer darabos magyar piac csereigénye − évi mintegy 100 milliárd forint értékben − jelenleg 3 ezer traktort tesz ki, de hazai gyártás és kedvező ár esetén ez akár a duplájára is emelkedhet. Évi 6-7 ezer darabos szériát pedig már érdemes lenne itthon gyártani, akár egy összeszerelő üzem felépítésével.

A magyar gyártás mellett szól az is, hogy a térség traktorgyártó cégei nem tudnak komplett láncokat − például erőgéphez tartozó vető- és betakarítógépet − szállítani a mezőgazdasági üzemeknek. Ez azonban magyar mezőgépgyártó cégek bevonásával megoldható lenne, és talán éppen ezért érdeklődik a magyar gyár lehetősége iránt a cseh Zetor, az ukrán Belarusz, sőt a multinak számító Claas is.

A kormányzati segítséget az adókedvezmény és munkahely-teremtési támogatások jelenthetnék. A magyar traktorgyártás fénykora 1948-ban kezdődött, a Vörös Csillag traktorgyárban készítették a sok helyen még ma is alkalmazott Dutra erőgépeket. A győri Rábában amerikai licenc alapján 2002-ig készültek a Rába-Steiger traktorok.