Matolcsynak valami újat kell mutatnia

2013.03.01. 07:45 Módosítva: 2013.03.01. 10:16

Minden külföldi és belföldi elemző nagyjából kész ténynek vette, hogy Matolcsy Györgyöt nevezi meg a miniszterelnök, ezért nagyon csodálkoznék, ha bárki is meglepődött volna – reagált a bejelentésre Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazagtója. Hozzátette: az elnök személye egyébként nem is olyan fontos, mert a kinevezés előtt is biztos volt, hogy olyan ember kerül a székbe, akinek a politikai küldetés elsőbbséget fog élvezni a monetáris szakmaisággal szemben, de „amíg a szakma nem ütközik a politikával, addig nem lesz gond.”

Mivel Matolcsyt már beárazták, nem lehet túl sok negatív hatásra számítani. Persze a lecsökkent piaci likviditás miatt viszonylag kis összegekkel is ki lehet majd mozdítani az euróárfolyamot. Ha egyébként a nemzetközi hangulat jó lesz a nap folyamán, de az euróval szemben a forint például a 300-as szintig gyengül, akkor majd mondhatjuk azt, hogy ez bizony a Matolcsy-hatás. Viszont ha rossz lesz a hangulat, akkor ne csodálkozzunk, ha a forint is gyengül a nap folyamán.

Egyre lazábban

Duronelly szerint a monetáris politika egyre lazább szinteket céloz, de még a döntéshozók sem tudják, hogy meddig csökkentsék a kamatot. „Azt várom, hogy a gazdaságpolitikát támogatni fogja a monetáris politika, főként arra lesznek majd kísérletek, hogy beinduljon a hitelezés.” A gond csak az – mondja a szakember –, hogy a hitelezés beindulását nem a kevés pénz és a magas kamat gátolja, ami azt jelenti, hogy ezt a problémát nem lehet pusztán monetáris politikai eszközökkel megoldani.

Duronelly Matolcsy kinevezése után a legnagyobb kockázatnak azt tartja, hogy ha megint jön egy idegesebb hangulat a nemzetközi tőkepiacokon, akkor arra képes lesz-e reagálni az új jegybanki vezetés. „A legnagyobb kérdés, hogy át fogják-e úgy látni a folyamatokat, hogy megfelelően értékelni tudják a helyzetet?”

Csak jól kell látni

Duronelly a 2011. őszi eseményeket emlegetve felidézi: amikor a feltörekvő kötvényekből megindult kifelé a befektetett pénz, akkor a gazdaságpolitika körüli megmondóemberek külföldi spekulánsokat emlegettek, és egy nemzetközi összeesküvés keretébe helyezték a dolgot, amivel teljesen fals képet alkottak maguknak arról, hogy mi történik a világban és az országban. Ez azért lehet aggasztó, mert nagyon fontos lenne, hogy a megfelelő időben, megfelelő módon és megfelelő súllyal nézzen szembe a politika és a jegybank az eseményekkel.

Már csak azért is, mert Magyarország pénzügyi egyensúlya ugyan most megvan, de bizonytalan. A forint nem szállt el, a belföldi kamatszint csökkentését a piac beárazta és el is fogadja, tehát most egy jó környezetben vagyunk. De mi lesz majd egy pár hónapig húzódó stresszhelyzetben?

Ilyen stressz Duronelly szerint három helyről is jöhet. Az USA költségvetése és növekedése kapcsán nagy a bizonytalanság, ami azért érinthet minket, mert ott van a világ legnagyobb tőkepiaca. Az eurózóna bajai még nem múltak el, illetve kockázatot jelent a hitelbuborékra épülő kínai gazdasági növekedés is. Vajon mi történne egy több hónapos kedvezőtlen eseménysorozat láttán? Ha valaki a monetáris tanácsban azt gondolná, hogy talán már nem kéne tovább vágni a kamaton, de Orbán Viktor mégis erre kéri a monetáris tanácsot, akkor a jegybankelnök vajon hogy fog dönteni? – sorolta dilemmát a szakértő.

Nagyon fogják figyelni

Matolcsy Györgyöt sokkal jobban fogják figyelni, mintha bárki más lett volna a jegybank elnöke, és ezzel valószínűleg ő is tisztában van – mondta kérdésünkre Samu János, a Concorde makroelemzője. Szerinte a miniszteri eddigi nyilatkozatai egy kifejezetten konzervatív jegybankár képét adják, amiből úgy tűnik, hogy a monetáris politikában sokkal kevésbé lesz unortodox, mint miniszterként.

Samu szerint a miniszter is tisztában lehet azzal, hogy az MNB elnökeként sokkal nagyobb súlya van annak, amit mond. Ez azért is van, mert a jegybankok egyik legfontosabb fegyvere a stabilitásért a kommunikáció. Ezért valószínűtlen, hogy a miniszter az eddigi publikációinak színvonalát vinné át a jegybanki kommunikációba.

Az elemző is úgy látja, hogy Matolcsyt már rég beárazták a piacok és a kinevezéssel a papírforma teljesült. Pont ez magyarázza, hogy semmilyen reakció nem látható a piacokon. Samu szerint Matolcsynak jegybankelnökként a forint stabilitása lesz a legfontosabb, ezért a kommunikációja is leginkább erre irányul majd.

Nyugtató hangon szólt

„Ahogy korábban is mondtuk, nem az elnök személye a legfontosabb kérdés, hanem az ezt követő monetáris politika” – reagált az Equilor reggeli körképe a bejelentésre. „Tegnap a miniszter hangsúlyozta a magas devizatartalék szükségességét, és egy leendő jegybankár higgadtságával és szakszerűségével nyilatkozott a Parlamentben, ami nyugtathatja a piaci szereplőket. Ettől függetlenül elképzelhetőnek tartjuk, hogy nem-konvencionális eszközökhöz nyúljon az MNB új vezetése (pl. államkötvény vásárlás EKB-mintára, kéthetes kötvények korlátozása, ill. kamatának csökkentése)” – közölték.

Csak egy szavazat

A korábbi sajtóhírek alapján ő számított a legvalószínűbb jelöltnek, így a személyéből adódó kockázatokat a piacok gyakorlatilag be is árazták – fogalmazott Kondrát Zsolt, az MKB . Ugyanakkor a jegybank elnöke is csak egy szavazattal rendelkezik a Monetáris Tanácsban (MT), és a kamatokról, az eszköztár átalakításáról vagy a devizatartalék szintjéről az MT dönt.

Bár az elnök személye fontos a jegybank hitelessége, kommunikációja, presztízse szempontjából, és a monetáris politikai döntésekre is komoly hatása van, de ez a hatás mégis csak korlátozott, amit jól mutat az elmúlt 7 hónap is, amikor az elnök és az alelnökök szavazata ellenében folyt a kamatcsökkentési sorozat.

Nem számítunk arra, hogy Matolcsy György rögtön elnöki ciklusa legelején, még az új alelnökök érkezése előtt drámai változtatásokat vezetne be vagy jelentene be. De arra számítunk, hogy a jövőben szorosabb lesz a koordináció a jegybank és a kormány között, ami a függetlenséggel kapcsolatos kérdéseket a felszínen tartja – fogalmazott Kondrát.