Agresszív hitelezésbe kezd az Erste

2013.03.04. 15:06 Módosítva: 2013.03.04. 15:06

Az Erste Bank Hungary 6,1 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárta az elmúlt évet, ez azonban jelentős javulást mutat az előző évhez képest – mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató hétfőn. A kedvezőtlen makrogazdasági helyzet ellenére sikerült jelentősen csökkenteni a bankcsoport veszteségét az előző évi 157,6 milliárd forint adózás utáni veszteségről.

Tavaly az adózás előtti veszteség 400 millió forint volt, az előző évi 152 milliárd forinttal szemben - tette hozzá. Ezzel együtt az egy évvel korábbi mintegy 178 milliárd forintról 210,6 milliárd forintra emelkedett a saját tőke. Tavaly a bank mérlegfőösszege 14 százalékkal 2788,2 milliárd forintra csökkent. A bankcsoport fő célja az idén a hitelezés „agresszív” újraindítása.

Az Erste Bank Hungary nettó díj- és jutalékbevételei a kedvezőtlen piaci környezet ellenére mindössze 4 százalékkal, 27,92 milliárd forintra mérséklődtek, a nettó kamatbevételek - főként a végtörlesztés, illetve a növekvő forrásköltségek miatt - pedig 13 százalékkal 103,78 milliárd forintra csökkentek 2011-hez képest. Az Erste szigorú költségkontroll mellett működött tavaly, a költség/bevétel arány 38,9 százalék volt 2012-ben.

A bank nettó működési bevétele 16 százalékkal csökkent és 134 milliárd forintot ért el 2012 végére. Az Erste Bank napjainkban 930 ezres ügyfélszámmal és 141 egységből álló fiókhálózattal rendelkezik, így továbbra is meghatározó szereplő a lakossági bankpiacon.

A hitelintézet a lakossági betétek piacán növelni tudta részarányát. Ugyanakkor a lakossági hitelek, valamint a vállalati betétek és hitelek terén kismértékben csökkent a piaci jelenléte. A lakossági hitelek területén a bank piaci részesedése 14,3 százalék, ezen belül a lakáscélú hitelek területén 17,8 százalék. A vállalati hiteleknél a piaci részarány 7,6 százalék. A lakossági betétek területén 8,3 százalék, a vállalati betéteknél pedig 6,4 százalék volt a pénzintézet részesedése 2012 végén.

Jelasity Radován kifejtette: az elmúlt év az Erste Bank számára az akvizíció éve is volt, hiszen sikeresen vette át a BNP Paribas Magyarországi Fióktelepének wealth management üzletágát. Ezzel az Erste Private Banking bekerült a piacvezető magyarországi privát banki szolgáltatók közé, a tranzakcióval az ügyfélszám 2200-ra, míg a kezelt vagyon 200 milliárd forintra nőtt. Emellett befejeződött a bank leányvállalati struktúrájának átalakítása is, amelynek keretében az Erste Bank a hatékonyabb működés biztosítása érdekében 5 leányvállalatát (három lízing és két faktoring társaság) integrálta.

A nem teljesítő hitelek volumenének növekedése "összbanki szinten" megállt, a 2011. végi 474,4 milliárd forintról 461,8 milliárd forintra csökkent az elmúlt évben. A lakossági üzletágban azonban a nem teljesítő hitelek (NPL) arányának növekedése tovább folytatódott, amit ellensúlyozott a vállalati hitelek NPL állományának csökkenése.

A bankvezető reménykedik abban, hogy tavasszal sikerül a bankszövetségnek a kormánnyal olyan megállapodást kötnie, amely hozzájárul a hitelezés újbóli beindulásához. Azt mondta: a politikusoknál jobban csak a bankárok érdekeltek abban, hogy sikeresen beinduljon Magyarországon a hitelezés.