A K&H-nál 17 ezren kértek árfolyamrögzítést

2013.03.05. 11:49

A jelenleg érvényben lévő szabályozások szerint a devizahitelesek március 29-ig választhatják az árfolyamrögzítés rendszerébe való átlépést. A K&H-nál eddig 17000 ügyfél élt ezzel a könnyítési lehetőséggel.

Az adós az árfolyamrögzítés alatt saját erőből fizeti a rögzített árfolyam szerint megállapított törlesztőösszeget. Az azt meghaladó törlesztési kötelezettségét abból a kölcsönből fedezi, melyet a gyűjtőszámla-hitel terhére folyósítanak számára.

A K&H Bank 2013. február közepéig mintegy 17 000 ügyfelével kötötte meg az árfolyamrögzítési rendszerhez csatlakozásról a szerződést. Az ügyletek fele lakáshitel, fele pedig szabad felhasználású jelzáloghitel. A lakáshiteleknél az átlagos csatlakozó ügyfélnek 9 millió forintos hitele van, és a 15-25 éves futamidőnek körülbelül egyharmadánál jár.

A közszférában dolgozók kamattámogatást igényelhetnek a devizakölcsönükhöz tartozó gyűjtőszámlahitel kamatainak megfizetéséhez, ezért esetükben szélesebb az igényléshez benyújtandó dokumentumok köre. Erről érdemes előzőleg érdeklődniük a kölcsönt nyújtó banknál.

A folyamat következő lépése az igénylés jóváhagyása, a K&H Banknál az igényléstől a jóváhagyásig átlagosan három hét telik el. Ezt követően a bank és az ügyfél egy szerződésmódosítást ír alá, ennek időpontjától számított második törlesztési esedékesség napja lesz a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdő időpontja. Így az első rögzített árfolyamú törlesztőrészletet az igényléstől számított 2-2,5 hónap múlva fizeti az ügyfél, attól függően, mikorra esik a törlesztőrészlet esedékessége.