Hajszálnyira van a 300-as euró

Index/portfolio
2013.03.06. 09:03 Módosítva: 2013.03.06. 10:57

A tegnap délutánra jellemző 298-as szint körül ingadozott ma reggel is a forint az euróval szemben, pedig tegnap este Szijjártó Péter egy interjúban a forintgyengítési szándékot igyekezett cáfolni, míg egy ma reggeli lapértesülés már konkrétumokat tartalmaz a kormány által beharangozott újabb devizahiteles mentőcsomag kapcsán.

A hírre a forint gyengülni kezdett, 11 óra környékén már 299,7 forintba kerül egy euró. Legutóbb január végén járt ilyen magasan az árfolyam, akkor egy pillanatra 300 fölé is felugrott.

Kifejezetten jó a hangulat a világ tőzsdéin és a kockázati étvágy a nemzetközi devizapiacokon is megmutatkozik, ez azonban a forintot csak alig segíti. Az euró jegyzései ugyanis csak kissé tudtak ma reggelig eltávolodni a pszichológiailag is fontos 300-as szinttől. Tegnap 299,5-nél volt a forint öthetes mélypontja, ma reggel 298 körül jár a kereskedés a bankközi piacon.

A Portfolio.hu szerint, amennyiben technikai elemzési szemmel nézzük a folyamatokat, a tegnapi adatok alapján forinterősödés felé mutatnak a folyamatok, igaz közben egy fontos fundamentális hír (az újabb devizahiteles mentőcsomag és annak potenciális következményei) inkább a gyengülés kockázatát növeli. A forint annál a csökkenő trendvonalnál "várakozik", amely a tavaly januári 324-es és az idén január 300-as árfolyamszintre húzható.

Amint tegnapi forintpiaci hírfolyamunkban rámutattunk: a magyar fizetőeszköz teljesen kilógott hétfőn és kedden a régiós devizák mezőnyéből, hiszen határozott gyengülést mutatott, míg a többiek főként kedden egyértelműen az erősödés irányáéba mozdultak az euróval szemben.

A dollár az utóbbi napokban kissé gyengült az euróval szemben, de közben a forint esése miatt ez nem igazán látszott a dollár/forint jegyzésekben. Azok az utóbbi napokban többször is megközelítették a 230-as szintet, ami féléves forintmélypontot jelentett.

Közben a svájci frank a kifejezetten jó külpiaci hangulatban oldalazott az euróval szemben, így a frank/forint jegyzések 245 közelébe emelkedtek, ami másfél hónapos forintmélypontot jelentett. Ma az olasz belpolitikai patthelyzetről érkező hírek mellett nemzetközi szinten a délutáni fontos amerikai makroadatokra figyel a piac, ami támogathatja a tőzsdei újabb csúcsdöntéseket, vagy esetleg korrekciót is hozhat az utóbbi napok nagy emelkedése után.

Jól nyitott a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 200,96 pontos emelkedéssel, 19 037,12 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 1,07 százalékkal erősödött.

A javuló nemzetközi hangulatban többnyire emelkedtek a vezető ázsiai indexek is, követve az amerikai tendenciát: kedden a New York-i tőzsdén a DJIA ipari átlag minden eddigi rekordot megdöntött, 14 253 ponton zárt és ezzel teljes egészében ledolgozta a pénzügyi válság során elszenvedett veszteségét.

A tokiói tőzsde vezető indexe, a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója négy és fél éves csúcsra emelkedett: 2,1 százalékkal 11 932,27 pontra. A szöuli tőzsde Kospi indexe 0,2 százalékos emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést. A sanghaji Composite index 0,90 százalék, a sencseni Component index 1,50 százalék erősödést jelzett. A hongkongi Hang Seng index 0,94 százalékkal, a tajpeji Weighted index 0,22 százalékkal emelkedett a tokiói tőzsde zárásakor.