Könnyítene az elvárásokon az EU

2013.03.06. 08:04 Módosítva: 2013.03.06. 08:05

Több időt kaphatnak az uniós tagállamok a háromszázalékos GDP-arányos költségvetési hiány elérésére - derült ki az eurózóna pénzügyminisztereinek ülése után. A dél-európai országokban látványosan erősödő szociális elégedetlenség a megszorítások lazítására kényszeríti Európa vezetőit, írja a Napi Gazdaság.

A gazdasági feszültségek indokolják, hogy bizonyos esetekben felülvizsgáljuk a túlzott deficitek csökkentésének határidejét - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa az eurócsoport tanácskozása után.

Az óvatos megközelítés hátterében kemény tények húzódnak meg: Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter kategorikusan kijelentette, hogy a párizsi kormány nem hajlandó semmilyen újabb megszorításra, ami tovább gyötörné a stagnáló gazdaságot. Az olasz választásokon az ismeretlenségből előretörő politikai mozgalom, amely egy humorista vezetésével ért el jelentős sikert, világossá tette, hogy Dél-Európa polgárai a politikai elit ellen fordulhatnak, ha tovább folytatja a válságkezelés eddigi gyakorlatát.

Még Angela Merkel német kancellár is kénytelen volt úgy fogalmazni a CeBIT technológiai kiállításon adott nyilatkozatában, hogy beszélni kell a gazdasági növekedés serkentésének lehetőségeiről.

Brüsszel két tűz közé szorult. Az észak-európai közönséghez beszélve Rehn kénytelen úgy fogalmazni, hogy a rugalmasabb válságkezelés nem jelent lazaságot, miközben mégiscsak a feltételek enyhítését ígéri a délieknek. Az elhatározást várhatóan csak az eurócsoport következő, március végi ülésén követik majd tettek: akkor könnyíthetnek a Portugáliával, Írországgal és Spanyolországgal szemben támasztott követelményeken.

A pénzügyminiszterek előreléptek Ciprus ügyében is: a nicosiai kormány feladta ellenállását azzal szemben, hogy az ország bankjainak helyzetét független szakértő szervezetek vizsgálják felül. Ugyanakkor nem kerül le a napirendről az a lehetőség, hogy a pénzintézetek befektetőit és betéteseit is megsarcolják a bankok tőkehelyzetének rendbetétele érdekében.