Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Matolcsy megint belerúgott a forintba

2013.03.08. 17:40 Módosítva: 2013.03.08. 18:56

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 41,17 pontos, 0,22 százalékos emelkedéssel, 19 114,73 ponton zárt pénteken. Az OTP 4841 forinton zárt, ami 0,1 százalékos pozitív elmozdulást jelent a reggel nyitóárhoz képest. A Mol 17 745 forinton zárta a hetet, ez 0,9 százalékos emelkedés, az MTelekom 405 forinton fejezte be a napot és így a hetet is.

A telekompapír az 50 forintos, árfolyamarányosan több mint 12 százalékos osztalék ellenére sem túl csábító a piaci szereplőknek. A papír ezért volt képes ezt a napot is eséssel zárni – nemcsak a pesti részvények, hanem a nyugat-európai tőzsdék is erősödtek –, a nap végi a 405 forintos árfolyam 0,5 százalékos árfolyamcsökkenés jelent.

A forint hiába állt talpra nap közben, a Matolcsy-hatást látszólag kiheverve, délután az új jegybankelnök újabb lökéssel gyengítette az árfolyamát.

A Reuters beszámolója szerint Matolcsy pénteken felülvizsgálta a jegybank működési szabályzatát. Ennek értelmében a két korábbi alelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc hatásköre tovább szűkült. Ezek szerint Karvalits Ferenc a jövőben kizárólag a statisztikáért fog felelni, korábban a monetáris stratégiáért, kutatási területért, pénzpiacokért és elemzésekért felelt. Király Júlia pedig a jövőben csak a készpénzlogisztikát felügyeli, míg korábban a pénzügyi stabilitási és kockázatkezelési területet irányította. A döntés meg is jelent a Hivatalos Értesítőben.

  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Király Júlia a hírügynökségnek reagált Matolcsy György pénteki döntésére, ezek szerint marad a monetáris tanács és az MNB igazgatóságának tagja. Az MTI érdeklődésére sms-ben azt közölte: „továbbra is az mt [monetáris tanács – a szerk.] teljes jogú tagja vagyok”. Hozzátette, Karvalits Ferencre is utalva: „Az új vezetés, az új monetáris és makroprudenciális politika kialakításában nem számít ránk, ez törvény által garantált joga [...] „így a jövőben mint az MT tagja fejtem ki véleményemet” – idézte szavait az MTI.

  A Portfolio.hu gyorsértékelése szerint Karvalits Ferenc (aki a monetáris politikai szakmai hátteréért is felelős volt) esetében egy szimbolikus lépésként értelmezhető, hiszen március végén lejár a mandátuma. A mai lépésnek Király Júlia esetében lehet nagyobb jelentősége, hiszen mandátuma július elején jár le. Ugyanakkor az ilyen jelzésértékű lépésekre láthatóan érdemben reagál a piac, mivel ezek az intézkedések azt jelzik, hogy a jegybank szakítani akar a korábbi monetáris politikai gyakorlattal.

  Az euró árfolyama már Matolcsy újabb szigorításának hírére megugrott a forinttal szemben, és elérte a 299,8 forintos árfolyamot. Majd amikor magyar idő szerint fél hét körül a Fitch bejelentette, hogy leminősíti Olaszországot BBB+ kategóriába – és meghagyja az ország további leminősítését  valószínűsítő negatív kilátását –, az árfolyam, ha csak hajszállal is, de átlépte a 300 forintot, az euróár 300,076 forintig emelkedett. A dollár 231, a frank 242 forint fölött van.  • Vennék
  • Hírek