Végleges a recessziónk

2013.03.08. 09:28 Módosítva: 2013.03.08. 09:42

Magyarország bruttó hazai terméke 2012 IV. negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. Az információ, kommunikáció, és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás teljesítménye nőtt. A visszaesést alapvetően a mezőgazdaság és az ipar teljesítménycsökkenése okozta.

Ahogy az előzetes adatközlésből is kiderült, a gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal csökkent.Tavaly a bruttó hazai termék értéke folyó áron 28 276 milliárd forint, egy főre vetítve 2 millió 844 ezer forint volt.

Összecsukló beruházások, visszaeső fogyasztás

A tavaly negyedik negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye az előző évi magas bázist követően és a nyári aszálykárok miatt 26,4 százalékkal esett vissza. Az ipar hozzáadott értéke 3,8, ezen belül a feldolgozóipar 3,4 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparon belül a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása területén volt a legnagyobb a visszaesés, amit főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozott.

Ezt nem tudta ellensúlyozni az egyre jelentősebb súlyt képviselő járműgyártás október-novemberi termelésbővülése, melynek hajtóereje kizárólag az exportértékesítés volt. Az építőipar teljesítménye 6,1 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A háztartások tényleges fogyasztása 2012 negyedik negyedévében 1,4 százalékkal csökkent. A beruházások a korábbi negyedévieknél nagyobb ütemben, 5,6 százalékkal szűkültek. A részletes adatokat itt olvashatja.