Ha Putyin a barátod, jönnek a milliárdok

2013.03.11. 07:05

A pletykák szerint jól jártak azok az oligarchák, akik közel állnak Vlagyimir Putyin elnökhöz − mindenesetre az ő vagyonuk gyarapodott leginkább az elmúlt évben. A Fortune legújabb milliárdoslistáján az oroszok közül továbbra is Aliser Uszmanov vezet 17,6 milliárd dollárra becsült vagyonával, bár ezzel a világ leggazdagabbjainak rangsorában csak a 34. Az üzbég származású milliárdos fémben utazik, de a Facebookban és az Arsenal futballklubban is van részesedése, írja a Napi Gazdaság.

Bár az érdekeltek hevesen tagadják, azok, akik közeli kapcsolatban vannak Putyin elnökkel, tavaly jelentősen gyarapították vagyonukat. Gennagyij Timcsenko, a Gunvor olajkereskedő társaság társtulajdonosa, akinek jelentős részesedése van a Novatek gáztermelőben, 5 milliárddal gazdagodott 2012-ben. Négy évvel ezelőtt még csak nyomorúságos 400 millió dollárja volt, ami mára 14,1 milliárdra emelkedett. Őt tartják a legprominensebbnek az orosz milliárdosok "új hullámában", akik leváltják a régi típusú oligarchákat.

Üzlettársa, Leonyid Mihelszon, a Novatek társtulajdonosa 15,4 milliárdos vagyonával az előző évi lista 10. helyéről tavaly a 3. helyre jött fel. Ugyancsak az újak csoportjába tartozik Arkagyij Rotenberg, Putyin régi cselgáncsos edzőtársa tavaly több mint megháromszorozta személyes vagyonát, 3,3 milliárd dollárra. Ő az építőiparban és pénzintézetekben érdekelt.

Mások nem voltak ilyen szerencsések. Vlagyimir Liszin (Novolipetszk acél) elvesztette ezüstérmét és csak a 8. lett, Alekszej Mordasov (szintén acél) pedig a harmadikról a 11. helyre zuhant. Még Mihail Prohorov is, aki a RusAl cégóriás legnagyobb részvényesei közé tartozik, de övé a New Jersey Nets, ingatlanok és pénzintézetek, a hetedikről a tizedik helyre csúszott le. A talán legismertebb orosz mágnás, a Londonban élő Roman Abramovics lecsúszása folytatódott, s míg 2007-ben még ő volt hazájában a leggazdagabb, vagyonának 1,9 milliárdos csökkenése miatt idén először kimaradt az első tízből.

Elemzők szerint az európaiak listájával ellentétben, ahol számos örökölt vagyon tulajdonosa szerepel, az oroszok kivétel nélkül újgazdagok. Ami a Putyinhoz fűződő kapcsolatot illeti, nem arról van szó, hogy közbenjárna érdekükben, csupán arról, hogy a gazdasági döntéshozók tisztában vannak kapcsolatukkal, ezért igyekeznek számukra kedvezően határozni.