Matolcsy nemzetközi porondra lép

2013.03.11. 13:01

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is részt vesz a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) vasárnap és hétfőn megrendezésre kerülő bázeli ülésén, amelyre a világ vezető jegybankelnökei kapnak meghívást.

Az eseményt a BIS tagállami jegybankelnökök számára kéthavonta szervezik meg; az ülések napirendjén a világgazdasággal és a pénzpiacokkal kapcsolatos, jegybanki szempontból kiemelt jelentőségű témák szerepelnek. Az MNB részvétele ugyan a régió jegybankjaihoz hasonlóan a megfigyelői státuszra korlátozódik, viszont az ülés felépítése lehetőséget teremt a kötetlen információcserére a világ vezető jegybankelnökeivel, valamint az ülésre meghívott gazdasági szakemberekkel, vezetőkkel.

A Nemzetközi Fizetések Bankja a legrégebbi nemzetközi pénzügyi szervezet, melyet eredetileg a német jóvátételi kötelezettségeket rendező Young-terv pénzügyi lebonyolítására hoztak létre 1930-ban, részvénytársasági formában, Bázelben, Svájcban. A Magyar Nemzeti Bank az alapítás éve óta részvényese az intézménynek.

A jelenleg 60 ország központi bankja tulajdonában lévő BIS tevékenysége mára jelentősen megváltozott: a jegybankok közötti együttműködés és információ csere kiemelt fórumává vált, mely szerepe az alapítása óta egyre erősödött. A nemzetközi együttműködés keretein belül a BIS fontos közgazdasági és monetáris kutatási tevékenységet folytat, a nemzetközi pénzügyek terén fontos statisztikai adatokat gyűjt, javaslatokat fogalmaz meg a nemzetközi pénzügyi közösség számára a nemzetközi pénzügyi rendszer további erősítése érdekében.

A BIS a központi bankok és nemzetközi szervezetek számára banki funkciókat is ellát, mint például tartalék kezelés és arannyal történő tranzakciók lebonyolítása. A nemzetközi pénzügyi intézmények számára is ellát bankári és alapkezelési feladatokat.