Zsiday: Az euró árfolyama az egekben lesz

2013.03.13. 16:00 Módosítva: 2013.03.14. 14:56

„Jól látható, hogy mi a végcél. Fellendíteni az ipart (mert a világban mindenhol a gazdaság nagy részét kitevő szolgáltatói szektort alantasabbnak tartják az előbbinél, igazi munkának meglehetősen atavisztikus módon csak az ipari és mezőgazdasági termelést tekintik), sok, közepesen képzett, olcsó munkaerővel (plusz  mérnökök hadával), gyenge devizaárfolyammal, alacsony kamatszinttel” – írja Zsiday Viktor, a Citadella befektetési alap irányítója blogjában a forinttal kapcsolatos kormánytervek, és az ezekkel összefüggő gazdaságélénkítési elképzelések kapcsán.

Zsiday szerint a kormány pontosan a kínai modellt másolja, ami erősen exportorientált, alapfeltétele az állami iparfejlesztés, a nagyon alacsony kamatszint, valamint az alulértékelt deviza. „Exportáljuk szét a világot, mint a kínaiak, ez a cél”. A probléma szerinte csak az, hogy mindennek az útjában állnak a devizahitelek, mert mindaddig nincs alacsony kamat, és ebből eredően gyenge forint, amíg a forint gyengülése veszélybe sodorja a lakosság és vállalatok nagy részét.

„A »mesterterv« első része kell tehát, hogy legyen a devizahitelek teljes eltüntetésea rendszerből. Ennek megvalósítási módja kérdéses, de biztos vagyok benne, hogy már dolgoznak rajta. Ha ez lezajlott, akkor pedig le lehet vinni a magyar kamatszintet 2-3%-ra, a forint pedig menjen, ahová csak akar” – írja az alapkezelő.

Zsiday szerint a terv második részét valószínűleg már nem lehet megvalósítani a 2014-es választásokig, de az is lehet, hogy megpróbálják. Mindenesetre, ha 2014 után is marad a jelenlegi kormányzat, akkor szerinte nagyon valószínű, hogy a kamatok padlón lesznek, az euró árfolyama pedig az egekben.

„Nem tudom, hogy ez végül jó lesz-e vagy sem Magyarországnak, de a jelenlegi jelzések alapján erre lehet készülni. 15-20 év után, amikor bolondság volt devizában, és nem forintban megtakarítani, a jövőben ez valószínűleg már nem lesz ilyen egyértelmű kérdés” – írta az alapkezelő szakértő.