A Shell újabb kutakat zár be

2013.03.14. 07:48 Módosítva: 2013.03.14. 09:36

A múlt évi 17 után az idén 15 magyarországi töltőállomását zárja be a Shell, és a megmaradó kutak többségénél megszűnik az éjszakai nyitva tartás, írta a Világgazdaság.

Rendkívül rossz évet zárt tavaly a cég, a társaságnak többmilliárd forintos vesztesége keletkezett a hazai üzemanyagpiac további szűkülése és a szabályozói környezet alakulása miatt. „A magyarországi benzin- és dízelpiac már nagyjából a negyedével kisebb a válság előttinél, a verseny pedig erősödik” – mondta a napilapnak Erényi Balázs, a társaság igazgatósági elnöke. Tavaly a társaság 17 töltőállomást már bezárt és kiszállt egy olyan töltőállomáspár építéséből is, amelyet a 4-es főút (leendő M4-es autópálya) mellett, Cegléd közelében indított.

A takarékoskodás nyomán 2008 óta már több mint ezer munkahely szűnt meg az ország második legnagyobb üzemanyag-kiskereskedőjénél. Az idei évet 230 töltőállomással kezdte a cég, ezt a számot kénytelen tovább csökkenteni.

Erényi Balázs, a Shell Hungary Zrt. igazgatósági elnöke a tevékenységüket nehezítő szabályozók közül kiemelte a válságadót, illetve annak megszűnését követően az újonnan módosított iparűzési adót, valamint a trafiktörvényt.

A lap szerint a piac többi szereplője is hasonló gondokkal küzd. Az Agip Hungária 190 töltőállomásból álló hálózatának optimalizálásán dolgozik. Az OMV kútjainak száma tavaly 180-ról 170-re csökkent. A múlt év végén 360 hazai töltőállomással rendelkező Mol négy kutat zárt be tavaly, igaz, hamarosan egy új töltőállomást is nyit.

A benzinkutak válságát nemcsak a szabályozók szigorítása és a közterhek növelése okozza, hanem a belföldi forgalom visszaesése is. A hazai kutakon az elmúlt években hatalmas mértékben esett vissza a forgalom, a KSH csütörtökön közzétett legfrissebb ipari statisztikái szerint a kőolaj-feldolgozás 17,6 százalékkal esett vissza egy év alatt, „nagyrészt a hazai eladások visszaesése következtében”.