Piszkos trükköket kezdtek az arany árával?

2013.03.19. 11:33

Az Egyesült Államok határidős árutőzsdei felügyelete, a US Commodity Futures Trade Commission (CFTC) vizsgálja, nem manipulálták-e a londoni arany- és ezüstpiaci árfolyamokat – írja a Conclude Daily Gold a The Wall Street Journal értesülései nyomán. A kap információit a felügyelet  a CFTC nem kommentálta, és hivatalosan nem is jelentette be, hogy vizsgálatot indított volna.

A londoni aranyárfolyamokat naponta kétszer állapítják meg öt pénzintézet – a Barclays, a Deutsche Bank, a HSBC Holding, a Bank of Nova Scotia és a Société Générale – részvételével lebonyolított telefonos konferenciabeszélgetés keretében, míg az ezüstárfolyamokat naponta egyszer, a Bank of Nova Scotia, a Deutsche Bank és a HSBC árjegyzése alapján.

„Az árképzés teljesen átlátható, nem olyan, mint a Liboré” – utalt a London Bullion Market Association szóvivője arra, hogy éppen a Barclays vezetésével a pénzpiaci szereplők a 2008-as válság előtt manipulálták az irányadó londoni bankközi hitelkamatlábat. A londoni nemesfém-árfolyamok manipulálásának gyanúja hosszú évek óta létezik. Ennek kiderítésére jött létre például 1999 januárjában a Gold Anti-Trust Action Committee.

A CTFC 2008 óta vizsgálja az ezüstpiacokon lévő állítólagos szabálytalanságokat, s 2011 novemberében jelezte, további vizsgálatokra van szüksége ahhoz, hogy kiderítse, történtek-e törvénytelenségek a szürke nemesfém piacán. Néhány hónapja pedig az 1970-es aranyboom idején magát kereskedőként degeszre kereső Jim Sinclair – aki piaci körökben azóta Mr. Goldként emlegetnek – vádolta meg a Goldman Sachsot, hogy tavaly október és december között leverte az arany árfolyamát, hogy aztán azt olcsóbban visszavásárolja.

Majd az óév vége felé magát az amerikai jegybankot, a Fedet és a szóhasználata szerint a „vele szövetkező bankokat” is meggyanúsította Sinclair, hogy állítólagos „mesterkedéseikkel” nagyban hozzájárultak az aranyár több mint 100 dolláros csökkenéséhez, feltételezése szerint azért, mert ily módon akarták elősegíteni a dollár erősödését. Persze Mr. Gold azért is kereshet bűnbakokat, mivel ő hagyományosan az arany jelentős drágulásában hisz, 3500-12400 dollár között bármilyen árfolyamot elképzelhetőnek tart, jegyzi meg a szakportál.

A nemesfémpiacokat ismerők szerint naivitás feltételezni, hogy nincs árfolyammanipuláció, ám hosszabb távon a gazdasági folyamatok befolyásolják az arany és az ezüst piaci jegyzését, amivel kapcsolatban számos bizalmatlanság van. Nemrég például azért indítottak petíciót az amerikaiak, hogy megvizsgálják, megvan-e még a 8100 tonna arany, amit a Fed a New York-i szuperbiztos széfjében tárol. Magyarországnak persze nincs ennyi aranya, a mi összes tartalékunk beleférne egy Suzuki csomagtartójába. Persze, ahogy több olvasónk is rámutatott, nem tudna vele elindulni.