Nem mond le a 99 éves menedzser

2013.03.19. 08:21

Acélos egészségnek örvend, ezért nem mond le posztjáról a német ThyssenKrupp acélipari óriás 25,3 százalékos szavazati jogával rendelkező Bohlen und Halbach Foundation elnöke, a 99 éves Berthold Beitz, írja a Napi Gazdaság.

Addig folytatom a munkát, amíg tudom, és a fejem még mindig tiszta − jelentette ki a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva. A lemondás lehetősége nem azért merült fel, mert valaki úgy gondolná, hogy az örökifjú menedzsernek a kora miatt más foglalatosság után kellene néznie, hanem azért, mert az acélgyártó súlyosan elhibázott befektetései miatt kénytelen volt lemondani posztjáról a ThyssenKrupp elnöke, Gerhard Cromme, aki egyben Beitz bizalmasa.

Crommét még 72 évesen, 1986-ban választotta ki Beitz azzal a megbízással, hogy vezényelje le a Hoesch és a Thyssen egyesülését és vegye kezébe a vállalat stratégiai irányítását. A német vállalat stratégiai bővítésének részeként hozták meg azután azokat az észak- és dél-amerikai befektetési döntéseket, amelyek következtében súlyos veszteségeket szenvedett el a ThyssenKrupp.

Beitz kijelentette azt is, hogy teljesen megbízik az acélgyártó vezérigazgatójában, Heinrich Hiesingerben, aki tavaly leváltotta a vállalat menedzsmentjének felét. Sajátos módon arra hivatkozott, hogy meg akar szabadulni az "öregfiúk hálózatától", akik viselt dolgai számos botránnyal rombolták a ThyssenKrupp hírnevét. Beitz az alap kuratóriumából akar utódot választani, egyedül a lánya nem jöhet szóba, hiszen nem szeretné keverni a családot az üzlettel.