Semmit sem ért a mobilitási program

2013.03.19. 08:34

Hiába a havi több tízezer forintos lakhatási támogatás, eddig mindössze négyszázan vették igénybe a munkavállalói mobilitás ösztönzését szolgáló pénzt - írja a Világgazdaság.

A lap keddi számában emlékeztet: másfél éven át több tízezer forintos lakbér-, illetve rezsitámogatást kérhetnek tavaly október óta azok, akik az országon belül, de az otthonuktól legalább száz kilométerre találnak maguknak állást. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Kommunikációs Titkárságának tájékoztatása szerint bár a lehetőség iránt eddig csaknem tizenegy ezren érdeklődtek, a kérelmet alig több mint hétszázan nyújtották be, míg a támogatást mindössze 399-en vehették igénybe.

Száznegyvenöt igényt elutasítottak, mert a kérelmező nem volt jogosult a juttatásra, 48-an még a döntés előtt maguk vonták vissza a kérelmüket, 120 esetben pedig még nem zárult le az igényelbírálás.

A legtöbb kérelmet Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében adták be. A legtöbben budapesti, valamint Fejér és Győr-Moson-Sopron megyei munkavállalást terveznek – közölték az NGM-nél.

Ez azt jelenti a lap szerint, hogy a mobilitást ösztönző lakhatási támogatás iránt végül is jóval kisebb az érdeklődés, mint amire a szaktárca számított. A cikkben a Jobinfo tavalyi adataira hivatkoznak, ami szerint a hazai munkavállalók jellemzően inkább külföldre mennek, ha már messzire kéne költözni.

Az kormányzati optimizmust megalapozhatta az a még tavaly májusban készült Századvég-kutatás is, amely azt mutatta, hogy a lakhatási támogatás a munkavállalók többségét valóban arra ösztönözné, hogy akár a lakóhelyüktől távol vállaljanak munkát.

A Századvég ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a mobilitás növelése csak akkor hozhat látványos foglalkoztatásbővülést, ha a beruházások révén a munkaerő iránti kereslet is emelkedik.