Bankszanálási törvényt jelentett be a ciprusi jegybank

2013.03.21. 20:43 Módosítva: 2013.03.21. 20:43

A ciprusi jegybank olyan törvényt jelentett be, amely átstrukturálná a szigetországi bankrendszert, biztosítaná a bankbetéteket százezer euró összegig, és egyben lehetővé tenné az euróövezeti mentőcsomag lehívását és az Európai Központi Bank likviditásnyújtásának fenntartását.

A jegybankelnök csütörtök este elmondta: javasolták a sürgős tárgysorozatba vételt és az azonnali elfogadást. Panikosz Demetriadisz szerint a törvény végrehajtása lehetővé tenné, hogy a ciprusi bankok már kedden újra kinyissanak. „Az átstrukturálás jelentős lépést jelent az európai mentőmechanizmus, illetve a Nemzetközi Valutalappal történő megállapodás felé.”

Korábban a törvénytervezetet ismerő források arról számoltak be, hogy az ország második legnagyobb pénzintézetét, a Laiki Bankot építenék le, a legnagyobbat pedig megvédenék a károktól. Ennek értelmében a Laiki bank portfoliójából létrehoznának egy úgynevezett rossz és egy jó bankot. Utóbbit a legnagyobb, Bank of Cyprus pénzintézethez csapnák.

A hírügynökségi források szerint a törvénytervezetet hivatalosan is a parlament elé terjesztik, ha a kormány is rábólint.

A kabinet emellett olyan törvényt terjesztett a parlament elé, amellyel korlátozná a tőkekiáramlást, illetve a készpénzfelvételt. Ezen túl egy, az ország fizetőképességét biztosító nemzeti szolidaritási alapot hoznának létre, amelybe nyugdíjpénztári eszközöket irányítanának.