Matolcsy törölte a volt jegybankelnökök MNB-s konferenciáját

2013.03.22. 07:32 Módosítva: 2013.03.22. 09:28

Törölte a volt jegybankelnökök április 5-re tervezett nemzetközi konferenciáját Matolcsy György, március elején hivatalba lépett új MNB-elnök – értesült az Index. A hírt a nemzeti bank kommunikációs osztályán megerősítették, a lépést hivatalosan költségtakarékossági okokkal magyarázva.

A Testimony of Former Central Bankers elnevezésű konferenciát – ami magyarra leginkább úgy fordítható, hogy a Volt jegybankárok öröksége – még az előző MNB-vezetés szervezte meg. A fórumon részt vett volna Stephen Cecchetti, a New York-i Fed volt alelnöke, az argentin jegybankból Mario Blejer, aki történetesen a jegybankok gyengülő függetlenségéről beszélt volna. Szintén szerepelt a névsorban Jelasity Radován, a magyarországi Erste vezére, aki korábban – magyarországi születésű szerbként – a belgrádi jegybankot vezette, és aki a központi bankok belüli felügyeletről beszélt volna, valamint Zdenek Tuma, a cseh jegybank korábbi elnöke, aki 2010 nyarán mondott le.

A program szerint a volt magyar jegybankelnökök közül egy, Surányi György tartott volna előadást (1990 óta MNB-elnök volt rajta kívül Bod Péter Ákos, Járai Zsigmond és Simor András is); ő a monetáris politika korlátairól beszélt volna Elveszett illúziók című előadásában. Matolcsy nemcsak ezt a konferenciát fújta le, hanem a költségtakarékosságra hivatkozva töröltek több más programot is.