2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Varga: A jegybanki váltás miatt gyengült a forint

Portfolio
2013.03.25. 10:36
Nincs végső megoldás a devizahitelesek ügyében, kevesebb jön be a vártnál a tranzakciós adóból, hazahozhatná a pénzét, aki Cipruson tartja, vélte Varga Mihály a portfolio.hu-nak adott interjúban. Szerinte tartható a költségvetés, áfacsökkentésre kérdéses, hogy lesz-e mozgástér, luxusáfa Brüsszel miatt nem lehet. Az energiacégek elviselték a rezsicsökkentést.

Jó lenne végleges megoldás a devizahitelesek ügyében, de az elmúlt két évben kiderült, hogy nincs ilyen, 1,7 millió deviza alapú jelzáloghiteles ügyét egy ötlettel megoldani szinte lehetetlen, mondta a portfolio.hu-nak adott interjújában Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

Elismerte, hogy eddig a tervezettnél kevesebb bevétel származott a pénzügyi tranzakciós illetékből, de még korai lenne a kulcs megemeléséről beszélni. Összességében rendben látja az idei költségvetést, ezért a kormány nem tervez újabb kiigazító csomagot. Ha azonban mégis szükség lesz rá, akkor még tavasszal elkészíti azt a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében.

“Ebben az évben nagyon fontos feladat, hogy a túlzott deficit eljárás alól ki tudjunk kerülni, talán még ennél is fontosabb, hogy a gazdasági növekedést el tudjuk indítani, és vannak kisebb pénzügyi, adózási korrekciós feladatok is. A gazdaságpolitika két legfontosabb feladata egyébként a növekedés elősegítése és az egyensúly megtartása” - mondta az interjúban Varga.

Nem mondunk le a fogyasztásról

Szerinte joggal feltételezi a magyar gazdaságpolitika, hogy ezeknek a kint hagyott adóösszegeknek előbb-utóbb lesz hatása a fogyasztásra, 2013-ban már ez lehet az egyik új eleme a gazdasági növekedésnek. Emellett két fontosabb terület van még: a mezőgazdaság átlagos teljesítménye, ami már önmagában 0,4-0,5 százalékponttal növelné a gazdasági növekedést, illetve az exportkilátásaink javulása. “Ezek erősebb húzóerők lehetnek ebben az évben, de azért a fogyasztásról sem mondanék le” - mondta Varga.

A ciprusi helyzettel kapcsolatban a miniszter azt mondta, az tudja javasolni a ciprusi betétekért aggódó honfitársainak, hogy gondolkozzanak el azon, hogy nem érdemes-e hazahozni ezeket a pénzeket. “Korábban volt kedvezményes lehetőség a külföldi pénzek hazautalására. A kialakult helyzetben a hazautalás újra megéri” - mondta.

Egyelőre nem látják okát annak, hogy változtassanak a 0,9 százalékos növekedési prognózison. “0,5 és 1 százalék közé teszem a várható növekedést ebben az évben, aminek az eloszlása: az első félévben gyengébb teljesítmény, a másodikban erőteljesebb.

Elbírták a cégek a rezsicsökkentést

A tárcavezető szerint a 10 százalékos rezsicsökkentést elviselte az energiaszektor és nagyon bízik abban, hogy sikerült az energiacégek profitját csökkenteni. “A szolgáltató szektor bizonyos része nemcsak Magyarországon, hanem Európában is új kihívások elé néz. Lengyelországban 10 százalékkal csökkentek az energiaárak, és a német környezetvédelmi miniszter ugyanúgy 10 százalékos csökkentésről beszél, mint most a magyar. Ez egy trendforduló Európában, kezdünk rájönni arra, hogy a gyengébb gazdasági teljesítmény miatt van min spórolni, vannak még tartalékok a rendszerben. Ennek az egyik szelete például az energiaszektor” - monta a miniszter.

Szerinte a magyar gazdaságpolitika, kifejezetten a Magyar Energiahivatal az elmúlt években kevésbé használta azt a szerepét, hogy ezeknél a cégeknél megvizsgálja a költségeket. Folyosói pletykák vannak arról, hogy a költség mennyire volt rugalmas vagy rugalmatlan. “Van egy állami hatóság, amelyik az elmúlt években kevésbé látta el a funkcióját” - mondta.

Csillapodni fognak a kedélyek

“A forintárfolyamnak csak nagyon közvetett hatása van a költségvetésre, alapvetően nem számolunk lényeges eltéréssel akár a bevételi, akár a kiadási odalon. Az év speciális szakaszában vagyunk, arra számítok, hogy az árfolyam kilengése csillapodni fog, a kedélyek megnyugszanak, fundamentálisan semmi nem történt a magyar gazdaságban, ami ezt a gyengülést indokolná” - mondta. Szerinte a február második felétől induló piaci bizalmatlanság annak tudható be, ami a jegybanki váltásnál történt. Ezek helyre fognak kerülni. "Korlátozottak a lehetőségeink arra, hogy befolyást gyakoroljunk a forint árfolyamára, alapvetően hagyni kell érvényesülni a piaci hatásokat" -tette hozzá.

A második munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán elsősorban olyan intézkedéseket néznek át, amelyek a közfoglalkoztatottak vagy a közmunkában részt vevők köréből tudnak embereket integrálni a munkaerőpiacra. Az első becslések alapján a közmunkában foglalkoztatottak körülbelül 10 százaléka tud visszakerülni egy idő után a munkaerőpiacra. Most erre kell egy olyan bővített akciótervet kidolgozni, ami ezt segíti.

Elcsúszott a bevételek tervezése

Varga elmondta, elégedetlen volt az adóbevételek tervezésének a pontosságával. 2011-ben és 2012-ben is elcsúszott az adóbevételek tervezése. Ebben az évben a kisadók bevétele kisebb. Ezen a fronton mindenképpen erősíteni kell a minisztérium szakmai munkáját. A miniszter elmondta, az NGM-be távozott Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár helyére Pankucsi Zoltánt kérte fel erre a munkára. Ő dolgozott a piaci szférában, az Ernst and Young-nál, aztán itt, a minisztériumban számvitellel, könyvvizsgálattal foglalkozott.

A legtöbb embert a pénzügypolitika területén kellett pótolnunk, mert az államtitkár, a helyettes államtitkár és a főosztályvezető is elment. “Úgy tűnik, hogy megvan az a csapat, amelyikkel együtt fogok dolgozni: az államtitkári posztra Orbán Gábort fogom javasolni, a helyettes államtitkári posztra Kisgergely Kornélt, a főosztályvezetői terület vezetésére pedig Molnár Istvánt kérem fel, aki az elmúlt 3 évben együtt dolgozott velem” - mondta Varga.

Az Orbán által korábban felvetett luxusáfa ötlete kapcsán a tárcavezető elmondta, ebben egy kört már tettek, azt a választ kapták Brüsszeltől, hogy a jelenlegi uniós szabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy ilyen adókulcs bevezetésre kerüljön. “Jelenleg nem látok további előrelépési lehetőséget” - mondta.

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentési ötletét viszgálják, de az eddigi tapasztalatok nem túlságosan jók. Sem a 2005-ös áfa-csökkentési javaslat nem váltotta be a reményeket, sem az azt megelőzőek. “Úgy tűnik, hogy az áfa egy rugalmatlan adózási tétel, a kereskedelem, a termelői rész elég hamar el tudja tüntetni az adócsökkentési rést, amit a kormány a fogyasztóknak szeretett volna adni. Adóbevételről lemondani, amikor ki akarunk kerülni a túlzott deficit eljárás alól, csak nagyon indokolt esetben lehet” - mondta.