Koszos lábbal mos fel a kormány

2013.03.26. 13:01

Az állam, úgy viselkedik, mint egy koszos lábú takarítónő, aki miközben felmossa a magánszektor által felhalmozott piszkot, maga is újabb sáros nyomokat hagy a padlón, mutatott rá előadásában Bod Péter Ákos közgazdász a GKI keddi konferenciájának panelbeszélgetésén. Szerinte a hitelesség megteremtése alapvető kérdése a magyar gazdasági életnek. A vállalati hitelezés zsugorodott, a banki pénzkivonás jelentős, az állam határozottabb szerepvállalása indokolt, de fontos, hogy "a kormányzat, mint szolgálóleány ne legyen trampli". Magyarországon rossz egyensúly alakult ki, a magyar gazdaság leült.

Felcsúti Péter szerint az unortodox gazdaságpolitikát a közbeszédben és a sajtóban rendszerint negatív értelemben használják, holott akár a Bokros-csomagra, akár például a New Dealre gondolunk, elmondható, hogy az unortodox gazdaságpolitika hatásos és eredményes is tud lenni. A közgazdász szerint a magyar gazdaságpolitikával sem az a legnagyobb baj, hogy unortodox, hanem hogy nem hozza a várt hatásokat. Túlzott szerepet szánnak az államnak, a bankadó kontraproduktív, a kormány alapvető szerepet játszik abban, hogy a bankrendszer lefagyott. Szerinte az elmúlt időszakban elsősorban egy konfrontatív gazdaságpoliikát láttunk, most a kooperációnak kell következnie.

Barcza György a Századvég Gazdaságkutató közgazdásza a panelbeszélgetésen elmondta, az idei évre nulla közeli növekedést várnak, és a határán vagyunk a három százalékos hiánynak. Szerinte a bankadó igazságos, most a teherviseléshez igazított adózás van Magyarországon. Közmegegyezés csak akkor jöhet létre, ha tudjuk, hogy mit akarunk. Ezt le kell tisztítani a fejekben.

Kákosy Csaba, Gyurcsány volt gazdasági és közlekedési minisztere szerint a nyolc éves szociális-liberális kormányzás tette lejtőre az országot, az Orbán-kormánynak azonban lehetősége lett volna javítani. Ehhez képest azonban csak tovább folytatódott a hanyatlás. Szerinte az egészségügy, az oktatás és a közösségi közlekedés átalakításában lenne elsősorban tennivalója a kormánynak.

Vértes András szerint a magyar gazdaságnak szüksége van egy gazdasági horgonyra, minél hamarabb fel kell készülni az euró bevezetésére. Az már más kérdés, hogy aztán bevezetjük-e, de a bizalmat erősíthetné.