Európa nem tud kimászni a gödörből

2013.03.27. 08:33

Az eurózóna az idei év egészét is recesszióban tölti, és jövőre is csak gyenge lendületű kilábalás kezdődhet az eurógazdaságban - jósolták keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A Standard & Poor's Londonban ismertetett - "A recesszió gödrében" címet viselő - új prognózisa szerint jelenleg azzal számol, hogy az euróövezet hazai összterméke (GDP) 2013-ban átlagosan 0,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,8 százalékkal növekszik.

Az S&P főközgazdásza, Jean-Michel Six által jegyzett előrejelzés szerint a legutóbbi makrogazdasági jelzőszámok "komor képet" mutatnak Európa legnagyobb részén. A múlt havi beszerezői menedzserindexek (BMI) nagyon gyenge feldolgozóipari aktivitásra utaltak Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban, a francia és a német gazdaság szolgáltatási szektorainak aktivitása pedig nagyobb mértékű széttartást mutat, mint az e szektorokra kidolgozott külön BMI-mérőszámok 15 éves történetében eddig bármikor - áll a Standard & Poor's keddi elemzésében.

Az S&P központi előrejelzése szerint az idén a legnagyobb eurógazdaságok közül csak Németországban várható növekedés; a cég 0,8 százalékos reálnövekedést vár 2013-ra a német gazdaságban. A prognózis szerint ugyanakkor a francia gazdaság 0,2 százalékkal, az olasz 1,4 százalékkal, a spanyol 1,5 százalékkal visszaesik az idén.

A Standard & Poor's azonban kidolgozott egy negatív forgatókönyvet is a vártnál hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén a ház számítási modellje alapján a német GDP-érték az idén nem 0,8 százalékkal emelkedne, hanem ugyanennyivel esne, a francia gazdaság teljesítménye 1,3 százalékkal, az olaszé 2,4 százalékkal, a spanyolé 2,2 százalékkal zuhanna. Az euróövezetre ebben az esetben még két évi recesszió várna, a valutauniós GDP-érték az idén 1,6 százalékkal, 2014-ben 0,3 százalékkal csökkenne.

Az euróövezet gazdasági teljesítményére más nagy londoni házak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak, és emiatt Közép- és Kelet-Európa növekedési kilátásait is mind pesszimistábban ítélik meg. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a minap közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslését.

Ennek a nyomán a cég elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében. A cseh gazdaság teljesítményére adott prognózisukat a JP Morgan londoni szakértői stagnálásról 0,2 százalékos visszaesésre rontották, Lengyelországban pedig az eddig jósolt 1,5 százalékos növekedés helyett 1,3 százalékos GDP-bővülést várnak az idén.