Két hónapot vesztenek évente a katások

2013.03.27. 09:45

A katás vállalkozó évente két hónapot elveszít, amikor kiszámítják a nyugdíját,írta az adó.hu. Ha ugyanis a nyugdíj összegének kiszámításához szükséges szolgálati időről beszélünk, akkor az egész évben kisadót fizető főállású kisadózó szolgálati idejét arányosítani kell a minimálbérrel, így az általa elért szolgálati idő évente mindössze 303 naptári nap lesz. Ráadásul társadalombiztosítási ellátásainak számítási alapja a minimálbérnél alacsonyabb, 81 300 forint.

A kata hatálya alatt megszerzett szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező jövedelem (81 300 forint) és a mindenkori érvényes minimálbér (2013-ban 98 000 forint) arányával. A minimálbér számításánál figyelmen kívül kell hagyni annak az időszaknak a naptári napjait, amelyeken a biztosítás szünetelt vagy a biztosítottnak nem volt nyugdíjjárulék-köteles keresete, jövedelme.

Amikor azt vizsgáljuk, az öregségi nyugdíj eléréséhez szükséges minimum 20 év szolgálati időt (résznyugdíj esetén 15 év) a kisadózó elérte-e, akkor a teljes biztosítási év beleszámít az évek számába (365 nap). Ha viszonyt a nyugdíj összegének kiszámításához szükséges szolgálati időről beszélünk - az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ -, akkor a főállású kisadózó szolgálati idejét arányosítani kell, vagyis ebben az esetben 303 naptári nap lesz a főállású kisadózó által elért szolgálati idő évente.