Vészesen kevés aranyunk maradt

2013.03.27. 07:26

Egyre kevesebb, ráadásul gyengébb minőségű aranyércet hoznak a felszínre világszerte. Egy friss tanulmánya szerint csökkennek az aranyfelfedezések, és egyre alacsonyabb az aranyat hordozó kőzetek aranytartalma is. Ez az egy évtizede tartó romló tendencia az utóbbi négy évben felgyorsult, és ha ez folytatódik, az már az aranykínálatra is kihathat – olvasható a Conclude Daily Goldon. Ha nem történik drámai fordulat a feltárásban, akkor folyamatosan egyre kevesebb arany lesz a piacokon.

Az aranypiaci portál felidézi: utoljára 2008-ban fordult elő, hogy olyan aranykészleteket találtak, amelyek kőzetekben arany átlagos koncentrációja tonnánként 2,65 gramm volt. Ez azért fontos, mert a szakértők szerint a mostani árakon és technológiákkal 2,5 gramm a koncentrációnak az a legalacsonyabb mértéke, ahol még érdemes az aranyat kitermelni.

Az utóbbi egy évtizedben Afrikában találták a legtöbb (479 millió uncia) és legjobb minőségű (2,8 gramm/tonna átlagos koncentrációjú) aranyat. A 2,5 grammos határt sehol máshol nem sikerült átlépni, Észak-Amerikában csak tonnánként 1,3 gramm, Dél-Amerikában és Ausztráliában 1,4-1,4 gramm/tonna volt az arany koncentrációja, ehhez képest az európai átlag 2 gramm/tonnás aranykoncentráció még egész jónak számít. A leghatékonyabban kitermelhető, afrikai arany bányászatát azonban számos tényező nehezíti. Ott ugyanis az alacsony bérek miatt szinte mindennaposak a bányászsztrájkok, ráadásul arrafelé a geológiai feltételek sem kedveznek a kitermelésnek.

És mi a helyzet a magyar arannyal? A szakportál felidézi: a nemesfémbányászat felélesztésére a XIX. század óta történtek kísérletek, mindeddig sikertelenül. Az utolsó teljes körű geofizikai mérés és kutatás nyomán készített 1964-es tanulmány szerint Telkibánya területén van arany, de az gazdaságosan nem nyerhető ki. És bár 1996 elején az ausztrál Rhodes Minings által tulajdonolt Enargit Kft. azt állította, hogy az egyik legnagyobb kelet-közép-európai aranylelőhelyet fedezte fel Recsk-Lahócabányán, ahol akár 31 tonna arany is lehet, bánya ott sem nyílt, sőt, a magyar vállalat 2007-ben megszűnt.

Mosással kinyerhető úgynevezett föveny- vagy mosóaranyunk viszont máig van, elsősorban a Duna és a Dráva mentén, a Dunából helyenként fél-egy grammos szemcsék is kimoshatók. Egy korábbi szakkönyv nyomán a portál azt is írja:  a múlt század első felében mostak aranyat a Zagyvából és a Tarnából is.