A havazás a szállodákkal is elbánt

2013.03.28. 07:43

Alaposan felborította a hazai szállodák foglaltságát az idei első hosszú hétvégén a március 14-i havazás − az első összegzések szerint az előzetesen lefoglalt szobák 30-40 százalékába nem érkeztek meg a vendégek − ám ez területileg meglehetősen eltérő képet mutatott, írja a Napi Gazdaság.

Míg a soproni Hotel Fagusban közel 50 szoba maradt vendég nélkül, ami a hétvégére lefoglalt szobák közel felét jelentette (a teljes szobaszámhoz képest 30 százalékos volt az arány), addig a debreceni Hotel Lyciumban csak 10 szoba nem népesedett be, míg az ugyancsak debreceni Hotel Aquaticum 20 szobába várt hiába vendéget a hosszú hétvégére, ami a kapacitás mintegy 10-20 százalékát tette ki. Az eltérés jól mutatja, hogy a keleti országrészben csak később súlyosbodott a helyzet. Ezt támasztja alá Nemes Péternek, az egerszalóki Saliris Hotel & Resort vezérigazgatójának a tájékoztatása is − a 203 szobás szállodába ugyan hiába vártak 49 szobába vendéget, ám a korábban megszállók közül sokan a maradás mellett döntöttek az időjárási helyzet miatt és voltak olyan utazók is, akik azért választották a szállodát, mert nem tudták folytatni útjukat. Összességében a szálloda 15 szobát vesztett az első ünnepen.

A szállodaipar nem nagyon tud mit tenni: az adott napon kieső kapacitást más napokon nem igazán lehet behozni − vélekedik Szerdi Zsuzsanna, a Hotel Lycium igazgatója. A szakember szerint épp ezért a márciusban kieső foglalások pótlására már nem gondolnak, az év további részében szeretnének minél optimálisabb foglaltsággal üzemelni. Bár az időjárás most is problémás, egyelőre nem érkezett lemondás a húsvéti hétvégével kapcsolatban a szállodához, a hét közben üzleti/konferencia hotelként üzemelő Lycium 50 százalék körüli kapacitáskihasználással áll, míg a nagyerdei élményfürdő szomszédságában lévő szálloda 90 százalék körüli töltöttséggel várja a háromnapos ünnepet.

Elkészítjük ugyan a 3 éjszakás, 4 napos csomagajánlatainkat, ám már tavaly óta azt tapasztaljuk, hogy az utazók a hosszú hétvégéken is a kétéjszakás pihenést keresik − mondta el a hétvégére 80-90 százalékos előjegyzéssel bíró Saliris vezérigazgatója. A húsvét egyébként is érdekes − sokan húsvéthétfőre haza akarnak menni. Nemes Péter szerint általános trend, hogy az utazók a pénteki munkanap után már nem indulnak neki és fizetnek ki még egy estét akkor, amikor már nem igazán tudják igénybe venni a szálloda szolgáltatásait. Hasonló tapasztalatokról számol be Papp Hajnalka, a Hotel Fagus online- és marketingmenedzsere is: a fővárostól távoli szállodába egyre inkább szombat délelőtt érkeznek a vendégek. A Fagus szintén jól áll foglalással a hétvégére, amit az is segített, hogy a márciusban pórul jártak jelentős része élt az ajánlattal és korábbi foglalását a mostani hosszú hétvégére tette át.