A rendőrség is készül a ciprusi banknyitásra

2013.03.28. 07:37

Csütörtökön nyitnak újra Cipruson a bankok, amik azóta zárva vannak, hogy az Európai Unió a bankbetétekre kivetett különadót szabta az ország megsegítésének feltételéül. Mivel az elmúlt napokban a betétesek kizárólag bankkártyával, és úgy is csak limitált összegben vehettek fel pénzt, csütörtökön nagy rohamra számítanak a bankoknál, ahonnan sokan megpróbálhatják kimenekíteni a sarccal fenyegetett befektetéseiket.

A várható tumultus és az elszabaduló indulatok veszélye miatt készenlétbe helyezték a rendőrséget. A BBC tudósítása szerint már a bankokat készpénzzel feltöltő kamionokat is álig felfegyverzett rendőrök védték, és a bankok környékén is nagy erőkkel vonultak fel.

A csütörtökön újranyitó bankokban még mindig korlátozva lesz, hogy ki mennyi pénzhet juthat. Egyszerre egy nap legfeljebb 300 eurót lehet majd kivenni. Ezért várható, hogy elszabadulnak az indulatok.

A korlátozással meg akarják akadályozni, hogy a lakosság pánikszerűen kivegye megtakarításait a bankokból, tovább súlyosbítva a ciprusi bankrendszer válságát.