300 baleset, négyen meghaltak

2013.03.30. 21:26

A húsvéti ünnep alatt rendszeresen megemelkedik a közlekedési balesetek száma. Tavaly az ünnep alatt több mint háromszáz közlekedési baleset történt, a négy halálos áldozat mellett 37 személy sérült meg súlyosan. Az esetek nagy százalékában még mindig az ittas vezetés okozott szerencsétlenséget.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2012-ben 6 százalékkal több balesetet okoztak az ittas járművezetők, mint egy évvel korábban. A biciklisták és a motorosok esetében különösen nagy volt a növekedés (18 illetve 14 százalék).

„A kötelező biztosítás szabályozásában a legfontosabb a vétlen károsult védelme; a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak. Ha bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan (0,8 ezrelékes véralkohol szint felett) vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy ennek egy részét – mondta Csikós Dániel, a lapnak Genertel biztosító vezérigazgatója. – A törvény ugyanis felső plafont szab, így a biztosító maximum másfél millió forintot hajthat be a vétkes autóson.”

Könnyen okozhatunk ugyanis akár több millió forintos kárt, ha valaki súlyos vagy maradandó sérülést szenved. Ebben az esetben a személyi sérüléssel összefüggő vagyoni és nem vagyoni károk az esetek többségében meghaladják a másfél millió forintos plafont.

A casco biztosítás a károkozó gépkocsiban keletkező kárt térítené, ittas vezetésnél viszont a biztosító eleve nem fizet kártérítést. A legtöbb biztosítónál a kártérítés kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport