A ciprusi jegybank enyhíthet a tőkekorlát szigorán

2013.04.02. 12:07

A ciprusi jegybank várhatóan enyhít a bankrendszer átalakításának elején bevezetett tőkekorlátokon, a nemzetközi hitelezők pedig egy év haladékot adhatnak a ciprusi kormánynak az államháztartási egyenlegcél teljesítéséhez.

Jegybanki források a Reuters hírügynökséget kedden arról tájékoztatták, hogy a jelenlegi 5 ezer euróról 25 ezer euróra emelhetik azt a tranzakciós értékhatárt, amely alatt nem kell a jegybank jóváhagyása. Ezen kívül a jegybank - a nemzetközi hitelezőkkel egyetértésben - engedélyezi, hogy a mentőcsomagban érintett, 100 ezer eurót meghaladó összegű bankbetétek 10 százalékához hozzáférjenek tulajdonosaik. Így 30 százalékra marad érvényben a banki zárolás. A mentőcsomagban foglaltak szerint a fennmaradó 60 százalékból 37,5 százalékot forgatnak át bankrészvénybe, míg 22,5 százalékot tartalékként tartanának meg, szükség esetén ezt is a bankszanálásra fordíthatják.

Mindeközben a Wall Street Journal üzleti napilap által látott megállapodás-tervezet érelmében a ciprusi kormány további egy év haladékot, 2017-ig kapna időt arra, hogy teljesítse a mentőcsomagban vállalt, 4 százalékos GDP-arányos elsődleges költségvetési egyenlegtöbbletet. A kormány tervei szerint idén 2,4 százalékos elsődleges államháztartási hiány lehet. Az elsődleges egyenleg az államháztartásnak az adósságfinanszírozásra fordított összegek nélküli számolt egyenlege.

A ciprusi kormány a mentőcsomag keretében az idén 351 millió eurónyi, azaz a bruttó hazai termék 2,1 százalékát kitevő megszorítási intézkedést vezet be. Ezek közé tartozik a vállalati nyereségadó 10 százalékról 12,5 százalékra emelése, a szeszesitalok és dohánytermékek jövedéki adójának emelése, illetve az áfa 1 százalékponttal 18 százalékra történő növelése.