Egyre több végrehajtás indul

2013.04.04. 08:02

A gazdasági válság mellett az adminisztráció egyszerűsödése és az azonnali beszedési megbízás megszűnése miatt is nőtt az elmúlt négy évben a végrehajtási ügyek száma. Az ilyen eljárásokból a korábban megszokottakhoz képest még mindig a duplájával kell számolni évente Magyarországon – állítja a CompLex kiadó közleménye szerint Császti Ferenc, bírósági végrehajtói kamara ügyvezető alelnöke. A kamarai vezető kedvező jelnek nevezte ugyanakkor, hogy 2012 utolsó negyedévében valamennyivel lelassult a növekedés és emelkedett az ügyintézés hatékonysága.

A végrehajtás ügyintézését gyorsította, hogy 2010-ben a világon elsőként hazánkban indult el az elektronikus fizetési meghagyás rendszere, majd tavaly szeptember 1-je óta működik a Végrehajtási iratok elektronikus kézbesítési rendszere is. Ennek hatására nemcsak gyorsabbá, hanem hatékonyabbá is vált a jogi eljárások indítása, egy ügy jogerőre emelkedése ma már néhány hét alatt lezajlik.

Lassította ugyanakkor az eljárásokat, hogy tavaly szeptember óta az ingatlanokat kizárólag elektronikus úton lehet elárverezni. A végrehajtási árverezések így nagyobb nyilvánosságot kapnak, többen tudnak licitálni, és így egy sokkal reálisabb vételár alakulhat ki. „Lassabb és drágább lett az ügyintézés, de van egy nagy előnye, hogy lecsökkent az árveréseken az összebeszélés lehetősége, hiszen az árveréseken történő vásárlással szeptember óta biztosítva van az, hogy olyanok vegyenek csak részt az érveréseken, akik már személyesen is be lettek azonosítva” – fogalmazott a szakember. Tavaly egyébként összességében 478 000 új végrehajtási ügy indult, és 561 000 ügyet sikerült lezárni.