Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Kevesebb méz lesz az idén

2013.04.05. 07:02

Kevesebb lesz idén a méz az időjárás miatt – írja a pénteki Napi Gazdaság. A gazdasági napilap cikke szerint a szokatlanul hideg márciusi és áprilisi időjárás, illetve a tavaly augusztusi aszály miatt a szokásosnál kisebb mennyiségben begyűjtött virágpor azt eredményezi, hogy leállt a kaptáron belül az újabb peték lerakása, az állományok fejlődése.

Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ügyvezetője a lapnak elmondta, hogy várhatóan csökken a méztermelő méhcsaládok száma, a gyengén fejlett állományoknál pedig gondot okozhat, hogy az akácszezonra termelőképes családokat állítsanak össze. Egy átlagos évben az akácvirágzásig legalább három nemzedék nő fel a kaptárban, idén azonban jó, ha egynek sikerül. Akad olyan méhész, aki már most 30-40 százalékos állományveszteséget tapasztalt.

A méhészet bruttó termelési értéke 22,3 milliárd forint volt tavaly, ez az állattenyésztés mintegy három százalékát adja. A beporzással 400-500 milliárd hasznot hoznak a mezőgazdaságnak a méhek, az ágazat pedig 18-20 ezer család kiegészítő vagy fő jövedelemforrása – olvasható a Napi Gazdaságban.