Kissé nőtt a magyar ipar

2013.04.05. 09:45

Februárban az ipari termelés 0,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző hónapban - közölte az előzetes adatok alapján a KSH. 5,4 százalékkal csökkent viszont az egy évvel korábbihoz képest.

Ez nem olyan rossz hír, ugyanis a munkanaphatástól (ne felejtsük el az tavalyi szökőnapot) tisztított index csak 1,1 százalékos csökkenést jelez. És az is bíztató lehet, hogy januári erős kezdés (plusz 2,9 százalék decemberhez képest) ismét nőtt kissé az ipari termelés.

Untitled-1
Fotó: portfolio.hu

A januári adat 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az eredeti és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A kiigazítatlan mutató az ötödik, a munkanaphatással korrigált index negyedik hónapja jelezte akkor az ipari termelés zsugorodását.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt emelte ki, hogy a járműgyártás területén egyelőre nem történt meg a várt élénkülés, míg az energiaszektor termelése elmaradt a tavalyihoz képest az idei enyhébb ferbuári időjárás miatt. Ezzel szemben az elhúzódó fűtési időszak miatt az energiatermelő ágazatok kibocsátása pozitív hatással lehet a márciusi ipari termelésre. A kilátásokra nézve bíztatónak tartja, hogy bár megtorpantak, azonban a német bizalmi indexek mégis jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak.