Már a tartalék negyede is elfogyott

2013.04.07. 09:38

A pénteken megjelent Magyar Közlönyben kihirdetett határozataival a kormány újra hozzányúlt a 2013-as költségvetés általános tartalékához. Több célra összesen 4 milliárd forintot költött a rendkívüli kormányzati intézkedések terhére - írja a Portfolio. Ezzel a kormány a 100 milliárdos költségvetési tartaléknak már majdnem a negyedét elköltötte.

A kormány pénteken megjelent egyik kormányhatározatával 3,7 milliárd forintot csoportosít át kormányablakok kialakításához, emellett július 30-ig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek gondoskodnia kell további 3,525 milliárd forintnyi forrásról a kormányablakok kialakításához a második félévben.

Három további kiadási tételről is döntött a kormány. 25,3 millió forintot ad a Felvidék középkori templomait és azok szárnyasoltárait bemutató könyvsorozat kiadásához, 200 millió forintot biztosít a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria épületeinek és kiállítótereinek megújításához. Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a pénzből elsősorban a múzeumok állandó kiállításai és közönségforgalmi terei újulhatnak meg ősszel. 2013 őszére pedig 450 millió forintot kell biztosítson a nemzetgazdasági miniszter a "Caravaggiótól Canalettóig - Két évszázad itáliai festészetének remekművei" című kiállításhoz.

További 165 millió forintot költött el a kormány pénteken, az első világháború centenáriumi rendezvénysorozat feladatait ellátó Programiroda működésére az idei általános tartalék terhére. A centenáriumi rendezvénysorozatra egyébként idén 1 milliárdot fordíthat a kormány.

Vagyis legújabb döntéseivel a kormány bő 4 milliárd forintot költött el a 100 milliárd forintra rúgó általános tartalékból, valamint további 5 milliárd forintot "kötött le". A kormány idén eddig összesen 23,6 milliárd forintot költött el a rendkívüli kormányzati intézkedésekből és további összesen 16 milliárd forintnyi kiadást irányzott elő az év hátralévő részére - írja a lap.