Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már a tartalék negyede is elfogyott

2013.04.07. 09:38

A pénteken megjelent Magyar Közlönyben kihirdetett határozataival a kormány újra hozzányúlt a 2013-as költségvetés általános tartalékához. Több célra összesen 4 milliárd forintot költött a rendkívüli kormányzati intézkedések terhére - írja a Portfolio. Ezzel a kormány a 100 milliárdos költségvetési tartaléknak már majdnem a negyedét elköltötte.

A kormány pénteken megjelent egyik kormányhatározatával 3,7 milliárd forintot csoportosít át kormányablakok kialakításához, emellett július 30-ig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek gondoskodnia kell további 3,525 milliárd forintnyi forrásról a kormányablakok kialakításához a második félévben.

Három további kiadási tételről is döntött a kormány. 25,3 millió forintot ad a Felvidék középkori templomait és azok szárnyasoltárait bemutató könyvsorozat kiadásához, 200 millió forintot biztosít a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria épületeinek és kiállítótereinek megújításához. Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a pénzből elsősorban a múzeumok állandó kiállításai és közönségforgalmi terei újulhatnak meg ősszel. 2013 őszére pedig 450 millió forintot kell biztosítson a nemzetgazdasági miniszter a "Caravaggiótól Canalettóig - Két évszázad itáliai festészetének remekművei" című kiállításhoz.

További 165 millió forintot költött el a kormány pénteken, az első világháború centenáriumi rendezvénysorozat feladatait ellátó Programiroda működésére az idei általános tartalék terhére. A centenáriumi rendezvénysorozatra egyébként idén 1 milliárdot fordíthat a kormány.

Vagyis legújabb döntéseivel a kormány bő 4 milliárd forintot költött el a 100 milliárd forintra rúgó általános tartalékból, valamint további 5 milliárd forintot "kötött le". A kormány idén eddig összesen 23,6 milliárd forintot költött el a rendkívüli kormányzati intézkedésekből és további összesen 16 milliárd forintnyi kiadást irányzott elő az év hátralévő részére - írja a lap.