Jolán
2 °C
4 °C

Világrekordot jelentő, 5000 karátos smaragdot találtak Oroszországban

2013.04.08. 09:38 Módosítva: 2013-04-08 09:38:43

Óriási, 5000 karátos, egy kiló súlyú, sziklába ágyazódott smaragdot találtak az Urálban a malisevszkojei lelőhelyen, ugyanott, ahonnan tavaly került elő a Jubilejninek keresztelt 3187 karátos smaragd. Az uráli smaragdok csaknem tökéletes színüknek köszönhetően annyira népszerűek, hogy a kalinyingrádi borostyángyár az első idei aukcióján 50 kilónyi nyers smaragdot adott el 1 millió dollárért − írta a Napi Gazdaság a RIA Novosztyi hírügynökség nyomán.

A világbajnok smaragd szép folytatása az oroszországi drágakőleleteknek. Tavaly a legnagyobb orosz gyémántbányász vállalat, az Alrosa Jakutföldön 158,2 karátos gyémántot talált, amely nyers állapotban is több mint 1,5 millió dollárt ér − több nagy briliánssá csiszolva pedig ennek többszörösét. Ugyancsak Jakutiában került elő 2011-ben egy több mint 136 karátos gyémánt, amely ráadásul az igen ritka és értékes mézsárga fajtához tartozik.

Az Alrosa a világ egyik legnagyobb gyémántvállalata, amely a globális termelés mintegy 28 százalékát adja, az oroszországinak pedig 97 százalékát. Állítása szerint 25 évre elegendő tartalékkal rendelkezik lelőhelyein, amely tavaly két kürtő felfedezésével mintegy 35,8 millió karátnyival bővült. Ezt megelőzően 646,5 millió karátra becsülték a cég tartalékát, vagyis a tulajdonában levő lelőhelyeken található gyémántok mennyiségét.

Az Alrosa a Kommerszant értesülései szerint áprilisban vagy májusban megkezdi gyémántjainak árusítását a Sotheby's aukciósházon keresztül. A kísérlet keretében egy 60 és egy 40 karátos gyémántot értékesít a világhírű londoni cég. Amennyiben érdeklődés mutatkozik, készek csiszolt gyémántokkal is megjelenni a Sotheby'snél.

A vállalat gyakorlatilag állami tulajdonban van: részvényeinek 50,9 százalékát a kormány birtokolja, 32 százalékát a jakut tagköztársaság, 8 százalékot Jakutföld három régiója, a maradék körülbelül 9 százalék másoké, akikről nincsenek hírek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?