Lecsaptak egy parfümmaffiára

2013.04.09. 10:42

Illegális parfüm-nagykereskedést számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, közölte a szervezet bűnügyi szóvivője kedden az MTI-vel. Öt elkövetőt előzetes letartóztatásba helyeztek, lefoglalták a teljes raktárkészletet és a bűnszervezet vezetőjének vagyonát, így a feltételezett áfacsalással okozott 700 milliós kár teljes egészében megtérülhet.

Egy 39 éves Pest megyei férfi feltehetően olyan bűnszervezetet irányított, amely az Amerikai Egyesült Államokban, szlovák gazdasági társaságok nevében vásárolt parfümöket, hogy azokat Magyarországon illegálisan értékesítse. A szervezők Ausztriában kezdeményezték az árukészlet szabad forgalomba bocsátását, a szlovákiai értékesítés tervét színlelve. Ezzel szemben az áru Magyarországra került, a bűnszervezet budapesti raktárhelyiségébe. A parfümöket onnan adták tovább a bejáratott vevőkörnek. A parfümök beszerzésére és Európába hozatalára, valamint a szabályos értékesítés látszatához valótlan tartalmú dokumentumokat és bizonylatokat használtak.

A lepapírozásba magyar és román gazdasági társaságokat is bevontak, hogy a több milliárdos bevétel eltitkolásával kibújjanak áfafizetési kötelezettségük alól. Sárközi Alexandra szerint a pénzügyi nyomozók egyszerre több mint 30 helyszínen tartottak házkutatást, a bűnszervezet raktárának teljes készletét, mintegy százezer darab - 802 különböző fajta - parfümöt foglaltak le. Továbbá a tetemes vagyon - nagy értékű ingatlan, jelentős mennyiségű készpénz, drága karóra, elektronikai berendezések - lefoglalásával a költségvetésnek okozott kár teljesen megtérülhet. A bűnszervezet irányítóját és négy társát őrizetbe vették, a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. Az öt embert bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítják.