Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Matolcsy alá terelhetk a PSZÁF-t

2013.04.09. 18:49 Módosítva: 2013-04-09 18:49:36

Nem először merült fel ötletként, hogy a Magyar Nemzeti Bankot összevonják a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, az Origo szerint most viszont már a törvény szövege is elkészült. A kormány egy szervezetbe vonná a két intézmény feladatait és a felügyeletet. Az Origo szerint Matolcsy György érkezésével került ismét napirendre a kérdés, és az MNB már meg is szövegezte a törvényjavaslatot.A csúcsszervet az a Nagy Márton irányítaná, aki már Simor András alatt is vezető feladatokat látott el, és Matolcsy is meghagyta pozíciójában. A lap információit az MNB-nél nem cáfolták: „A nemzetközi tapasztalatok abba az irányba mutatnak, hogy a jegybankok és a pénzügyi felügyeletek összeolvasztásával a pénzügyi rendszer felügyelete és szabályozása hatékonyabbá vált. Figyelve és követve a nemzetközi fejleményeket, a jegybank folyamatosan vizsgálja, hogy az alapvető feladatai közül a pénzügyi stabilitás fenntartását és erősítését miként tudja hatékonyabban ellátni” - írták az Origónak.

Hogy az összevonás milyen módon valósul meg, például a PSZÁF-et vezető Szász Károly a csúcsszerv alelnökévé válna-e, és hogy mikor, arról még nincsenek konkrétumok.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, az Orbán-kormánnyal többször is konfrontálódó Simor András 2013. március 3-án lépett le mandátumának lejártakor, helyét az Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere vette át.