Matolcsy alá terelhetk a PSZÁF-t

2013.04.09. 18:49 Módosítva: 2013.04.09. 18:49

Nem először merült fel ötletként, hogy a Magyar Nemzeti Bankot összevonják a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, az Origo szerint most viszont már a törvény szövege is elkészült. A kormány egy szervezetbe vonná a két intézmény feladatait és a felügyeletet. Az Origo szerint Matolcsy György érkezésével került ismét napirendre a kérdés, és az MNB már meg is szövegezte a törvényjavaslatot.



A csúcsszervet az a Nagy Márton irányítaná, aki már Simor András alatt is vezető feladatokat látott el, és Matolcsy is meghagyta pozíciójában. A lap információit az MNB-nél nem cáfolták: „A nemzetközi tapasztalatok abba az irányba mutatnak, hogy a jegybankok és a pénzügyi felügyeletek összeolvasztásával a pénzügyi rendszer felügyelete és szabályozása hatékonyabbá vált. Figyelve és követve a nemzetközi fejleményeket, a jegybank folyamatosan vizsgálja, hogy az alapvető feladatai közül a pénzügyi stabilitás fenntartását és erősítését miként tudja hatékonyabban ellátni” - írták az Origónak.

Hogy az összevonás milyen módon valósul meg, például a PSZÁF-et vezető Szász Károly a csúcsszerv alelnökévé válna-e, és hogy mikor, arról még nincsenek konkrétumok.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, az Orbán-kormánnyal többször is konfrontálódó Simor András 2013. március 3-án lépett le mandátumának lejártakor, helyét az Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere vette át.