Így erősíthetik meg Matolcsyt

2013.04.11. 11:24

A PSZÁF-nak nincs hivatalos tudomása arról, hogy az MNB-vel való összevonásáról politikai döntés született volna, ugyanakkor sajtóértesülések szerint már az Európai Központi Bank is rábólintott az egyesülés tervére.

Régi terv

Az ötlet nem új, időről időre előkerül, az eredeti terv egyébként még a szocialista kormányzás alatt született az MNB-ben, akkor azonban nem lett az egészből semmi. Sok európai országban működik összevont monetáris-pénzügyi felügyeleti hatóság, több olyan nemzetközi példa is van, ahol a két funkció egy kézben történő egyesítésének előnyeire való tekintettel a jegybank látja el mindkét feladatot. Az egységes modell melletti érvek között szerepel, hogy a jegybanki tevékenység során felhalmozódott információk, a jegybank pénzügyi közvetítő rendszerben betöltött szerepe, tekintélye és függetlensége mind a pénzügyi rendszer felügyelete ellátását segítő, hatékonyságát növelő tényezők.

Az összevonás ötlete a kormányváltás környékén lett újra téma. A még hivatalba sem lépett Orbán-kormány és jegybank között kitört, látványosan Simor eltávolítására irányuló háború egyik, sőt talán egyetlen a kormány számára győzelmet hozó lezárása a két szervezet összevonása lehetett volna, és ezt a megoldást a Fideszben és a piacon is többen esélyesnek tartották. Hamar kiderült, hogy a magyar jogban is alaposan körülbástyázott függetlenséggel bíró elnököt azonban átszervezéssel sem lehet eltávolítani, a jegybanki függetlenséget az uniós jog még komolyabban veszi, egy időre így le is került a napirendről.

Most őszintén

Orbán Viktor a TV2 Tények műsorának nyilatkozva az összevonással kapcsolatban azt mondta: "semmi értelme ebben a pillanatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét összevonni a jegybankkal. Most csak azért, hogy megoldjunk egy személyi kérdést? Most őszintén".

Hamarosan azonban mégis újra előkerült, megszületett a javaslat, miszerint az új szervezet elnökét a köztársasági elnök nevezhetné ki, a két alelnök pedig az MNB és a PSZÁF hivatalban lévő elnöke lenne. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2011-ben még államtitkárként beszélt arról, hogy az összevonás "nem ördögtől való", így egy sokkal szigorúbb és hatékonyabb felügyeleti rendszer jöhetne létre.

Ekkor a Fideszben úgy érveltek, az összevonás nem Simor eltávolításáról szól, nem is kell egyből meglépni, de fontos, hogy megteremtsék annak a lehetőségét, hogy idővel a két szervezetet egyesíteni lehessen. Hosszú idő után tehát most léphet a megvalósítási fázisba a régi terv, a hvg.hu úgy tudja az Európai Központi Bank már rá is bólintott az egyesülés szándékára.

Szász a célkeresztben?

A Napi Gazdaság cikke szerint régóta tudható volt, hogy a párt 2010-es új kormányra kerülése után ismét Szász Károly lesz a PSZÁF-elnöke, Szász készült is a szerepre. Új mandátuma megszerzése után a felügyelet számottevően megerősítette fogyasztóvédelmi jellegét és számos jogszabály-kezdeményezést tett az ügyfeleknek kedvező szabályozás érdekében.

Ugyanakkor az utóbbi időszak hírei szerint a kormányzat nem elégedett az eddigi − szakmai alapon elért − eredményekkel. A számos okból ésszerűnek látszó összeolvadás legnagyobb veszélye sokak szerint éppen az, hogy a fogyasztóvédelmi terület nem lehet a bővülő feladattal bíró MNB-nél. A Népszabadság úgy tudja, az egyesülés még az idei évben megtörténhet, más források inkább jövőre tarták esélyesnek a fúziót.