Drágábban jött tavaly az orosz gáz

2013.04.12. 08:05

Magyarországra az európai átlagnál magasabb áron, és a megelőző két évinél is drágábban érkezett az orosz gáz 2012-ben, írja a Világgazdaság az Interfax hírügynökségre hivatkozva.

Azok az országok, amelyeket a Gazprom az Északi Áramlaton keresztül látott el gázzal, tavaly magasabb tarifát fizettek, mint a földrész középső és déli részének államai. Az orosz gázinformációs hivatal (AGI) szerint Svájc, Hollandia, Németország, Dánia, Ausztria, Franciaország és Finnország együtt átlagosan 400 dollárnál kevesebbet fizetett a gáz ezer köbméteréért, míg délebbi szomszédjaik 400 dollárnál többet, néhány kisebb fogyasztó pedig 500 dollár körül.

Ukrajnának átlagosan 425,5 dollárjába került ezer köbméter orosz gáz annak a 100 dolláros engedménynek a figyelembe vételével, hogy a Krím-félszigeten állomásozik az orosz flotta. Árkedvezményt kapott Szerbia is, amely stratégiai fontosságú a Gazprom terjeszkedése szempontjából, tagja a Déli Áramlat gázvezeték projektnek.

A németországi átlagár nagyjából 353 dollár körül alakult, kicsit magasabban a hozzá legközelebbi gázközpont, a hollandiai TTF gáztőzsde 340 dolláros átlagánál. A legmagasabb, 500 dollár fölötti árat fizetők közé tartozott például Csehország, bár ez az ország is közel van az Északi Áramlathoz. Tavaly a Gazprom Export 138,8 milliárd köbméter gázt exportált. 5,3 milliárd köbméter olyan gáz maradt nála, amelyet a maximális és minimális mennyiséget is meghatározó hosszú távú szerződéseiben foglalt vidd, vagy fizess (take or pay) kitétel ellenére nem vettek át a megrendelők.

Szintén nagy mennyiségre, 3,6 milliárd köbméterre nem tartott igényt az olasz ENI. Nem vette át a minimális mennyiséget a németországi Wingas, WIEH és E.On Ruhrgas cégek, a magyarországi Panrusgáz, a szlovéniai Geoplin, az ausztriai Econgas és a szlovákiai SPP sem. Oroszország teljes gázkivitele ennél nagyobb, 150 milliárd köbméter volt a Nyezaviszimaja Gazeta cikke szerint.