Jenő
-3 °C
6 °C

Drágábban jött tavaly az orosz gáz

2013.04.12. 08:05

Magyarországra az európai átlagnál magasabb áron, és a megelőző két évinél is drágábban érkezett az orosz gáz 2012-ben, írja a Világgazdaság az Interfax hírügynökségre hivatkozva.

Azok az országok, amelyeket a Gazprom az Északi Áramlaton keresztül látott el gázzal, tavaly magasabb tarifát fizettek, mint a földrész középső és déli részének államai. Az orosz gázinformációs hivatal (AGI) szerint Svájc, Hollandia, Németország, Dánia, Ausztria, Franciaország és Finnország együtt átlagosan 400 dollárnál kevesebbet fizetett a gáz ezer köbméteréért, míg délebbi szomszédjaik 400 dollárnál többet, néhány kisebb fogyasztó pedig 500 dollár körül.

Ukrajnának átlagosan 425,5 dollárjába került ezer köbméter orosz gáz annak a 100 dolláros engedménynek a figyelembe vételével, hogy a Krím-félszigeten állomásozik az orosz flotta. Árkedvezményt kapott Szerbia is, amely stratégiai fontosságú a Gazprom terjeszkedése szempontjából, tagja a Déli Áramlat gázvezeték projektnek.

A németországi átlagár nagyjából 353 dollár körül alakult, kicsit magasabban a hozzá legközelebbi gázközpont, a hollandiai TTF gáztőzsde 340 dolláros átlagánál. A legmagasabb, 500 dollár fölötti árat fizetők közé tartozott például Csehország, bár ez az ország is közel van az Északi Áramlathoz. Tavaly a Gazprom Export 138,8 milliárd köbméter gázt exportált. 5,3 milliárd köbméter olyan gáz maradt nála, amelyet a maximális és minimális mennyiséget is meghatározó hosszú távú szerződéseiben foglalt vidd, vagy fizess (take or pay) kitétel ellenére nem vettek át a megrendelők.

Szintén nagy mennyiségre, 3,6 milliárd köbméterre nem tartott igényt az olasz ENI. Nem vette át a minimális mennyiséget a németországi Wingas, WIEH és E.On Ruhrgas cégek, a magyarországi Panrusgáz, a szlovéniai Geoplin, az ausztriai Econgas és a szlovákiai SPP sem. Oroszország teljes gázkivitele ennél nagyobb, 150 milliárd köbméter volt a Nyezaviszimaja Gazeta cikke szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?